Tekst: Dennis de Waard

Na het winnen van Humo’s Rock Rally in 2012 en het uitbrengen van de straffe ep ‘Mess With Us’ in 2013 wisten de broertjes Lennert en Janus Cooverts zich definitief op de kaart te zetten met het debuutalbum ‘Silver Souls’ in 2016. Nu, drie jaar en honderden shows in voornamelijk België en Nederland en een carrière als huisband van De Ideale Wereld later, is het electroduo Compact Disk Dummies terug met de ep ‘Satellites’. 

Zoals binnenkort te lezen in ons interview met zanger/gitarist Lennert kan de ep gezien worden als een verzameling singles. Pure vrijheid zonder dat er op het totaalplaatje een bepaalde gedachte hoeft te zitten. Vier tracks plus een remix van de titeltrack, het tikt net niet de twintig minuten aan; de impact is er niet minder door. De titeltrack ‘Satellites’, met dEUS-frontman Tom Barman, laat zien dat de broers de kunst van een heerlijke groove niet zijn verleerd. De feature van Tom Barman geeft het geheel een donker randje terwijl Lennert op de track met zichzelf in beraad gaat over zijn smartphone-verslaving. ‘Cry For Me’, is een bijna instant-klassieke Compact Disk Dummies. De golvende synths en beats in samenwerking met een oorworm van een refrein brengen het herkenbare geluid terug van het duo, al is hier de productie nog een stapje hoger. Maar wanneer de derde track aanbreekt, (of wanneer je de ep omdraait naar kant B) slaat de band een nieuwe kant in. Met ‘Easy Life’ weet Compact Disk Dummies een club-knaller te schrijven met een meezingrefrein waar MGMT’s ‘Kids’ jaloers op zou zijn. Lennerts vocalen echoeën en de hook van de track maken het geheel af en wederom is het een kinderkoor waarmee Compact Disk Dummies de beste track tot nu toe weet te maken (luister maar eens naar ‘Remain in Light’ van hun debuutalbum). Om het af te maken is er de synthlead die de track in de laatste minuut tot ongekende hoogtes weet te brengen. Als dit geen festivalklapper gaat worden, weten wij het ook niet meer. Wisten de Dummies hun eerste ep af te sluiten met ‘Wht Y Wnt’, een vertraagde instrumentalere versie van ‘What You Want’, ook op de ep ‘Satellites’ weten de broertjes er een goede uitsmijter uit halen. ‘Solar Lottery’ borduurt op zijn gemakje verder waar ‘Easy Life’ ophield. 

Zowel laidback als spacend komt de sneltrein van een ep weer ten einde (de remix niet meegerekend). Compact Disk Dummies is terug, niet met het hardste materiaal dat ze ooit geschreven hebben, die eer gaat nog steeds naar de Mess With Us-ep, maar wel met hun meest catchy materiaal tot nu toe. Productiewijs zijn er flinke stappen gemaakt, de nummers klinken tegenwoordig grootser, diverser en zelfs qua vocalen is er progressie geboekt. Deze ep is een mooie zoethouder voor wat de toekomst te bieden heeft, we kunnen al haast niet wachten op album nummer twee.