Tekst: Florian Baudouin

Cory Marks is geen nieuwkomer. Na een eerste album, “Who I Am”, dat vorig jaar niet onopgemerkt bleef en de single “Outlaws and Outsiders” in 2019, door Billboard gerangschikt als Top 10 rocksingle en wereldwijd meer dan 30 miljoen keer gestreamd, is de artiest terug met zijn nieuwe EP, Nashville Nights. Dus we zijn benieuwd wat de singer-songwriter deze keer voor ons in petto heeft.

Bij de eerste blik op de tracklist merken we meteen dat de fans niet gedesoriënteerd zullen zijn, want de EP bevat verschillende nummers die al op het album stonden, waaronder de live-versies van ‘Blame It On The Double’ en ‘Drive’. Ze zullen ook niet ontdaan zijn bij het beluisteren van het eerste nummer, want het is ‘Outlaws and Outsiders, de vlaggenschip-single waar we het eerder over hadden. Je merkt verbaasd dat je je hoofd beweegt zodra het intro begint met deze banjo arpeggio’s en de vierkwartsmaat waar alleen de eerste en derde tel zijn gemarkeerd: het lijkt alsof je naar een gevangenis in Tennessee bent getransporteerd met gevangenen die stenen breken met een pikhouweel en een enkelgewicht dragen waar ze ritmisch aan trekken. Vanaf het refrein maakt dit beeld plaats voor vervormde gitaarriffs en een verwoestende song die uitnodigt om mee te zingen. Tijdens het refrein bedenken we dat de soundscape die ons hier wordt voorgeschoteld lijkt op een mengeling van Corey Taylor en Five Finger Death Punch. En dat gevoel blijkt te kloppen, want onder de meewerkende muzikanten op dit nummer vinden we Ivan Moody, zanger van Five Finger Death Punch, maar ook Mick Mars van Mötley Crüe en Travis Tritt, icoon uit de countrymuziek. Al met al, een geweldige groep mensen. 

De andere nummers op deze EP bevatten vooral stevige riffs, een meezingrefrein en een paar banjopassages, om ons eraan te herinneren dat we hier zijn om hulde te brengen aan de countrymuziek. Dus ja, het is een eenvoudig recept, maar hebben we echt meer nodig? Het doel van het album is een ode te brengen aan feest en vreugde, in een mix van hardrock en countrymuziek, en we moeten toegeven dat het dit doel perfect vervult. Laten we duidelijk zijn: de zeven tracks van de EP zijn allemaal potentiële oorwurmen. Een voor elke dag van de week, is dat niet geweldig? Het enige wat je hoeft te doen is een keuze maken.

Better Noise Music

Foto: Cory Marks