Tekst: Paul van der Zalm

Liverpool calling… Het is een behoorlijk statement om je debuut-EP Grand National te noemen en het titelnummer dan een anti-lied tegen deze fameuze paardenrace en het gokken eromheen (“I wouldn’t place a bet if you paid me”) te laten zijn. Deze jonge gasten doen het gewoon en ze doen het overtuigend, met de bravoure van Sports Team, de tongue in cheek van The Fall en de strijdvaardigheid van the Jam. De hakkende gitaarklanken ondersteunen de staccato zang en na een minuut of twee denk je dat het een perfecte puntige punksong is, maar dan volgt er nog een outro en een minuut later nog een en wordt er afgetikt voor het volgende nummer.

Dat volgende nummer heet ‘Popshop!’ (een pop song over de consumptie van pop songs) en is al even cynisch, dus speelt het met je verwachtingen en klinkt het ook meer als een opgewekt liedje zoals Shame of Franz Ferdinand zou maken. Aan het eind moet je goed luisteren of hier nu Popshop! of Shut up! wordt gezongen.
Naast deze eerder uitgebrachte singles staan er nog twee nieuwe nummers op deze EP: ‘Crass’ is een nummer met een strak stuwend ritme en praatzang die overgaat in vervormde, Dalek-achtige zang. Qua sfeer doet het in de verte wat denken aan protestdichter Anne Clarke; aanvankelijk is ‘Slow Burner’ een dansbaar nummer, vooral door het basloopje, maar via het geluid van koebellen eindigt het natuurlijk onvermijdelijk in chaos.
Grand National verschijnt vandaag bij het sympathieke label Nice Swan Records dat onder andere onderdak biedt aan Pip Blom. Voor dat label brachten Courting in mei 2020 ook het net zo maatschappijkritische ‘(Don’t wanna get on) David Byrne’s Badside’ uit, maar dat ontbreekt op deze EP, evenals de in eigen beheer uitgebrachte liedjes ‘Not Yr Man’ en het ironische ‘Football’.

Dat de band inmiddels al een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd, blijkt uit het feit dat de EP al uitverkocht is in de voorverkoop. Hopelijk kunnen we Sean Murphy-O’Neill (gitaar/zang/koebel), Sean Thomas (drums/zang), Michael Downes (gitaar) en Sam Brennan (bas) snel live bewonderen. Die gok durven we wel aan!

Grappig feitje: in eerste instantie wilde de band de video voor ‘Grand National’ in een goed gesitueerd gokkantoor opnemen, maar dat ging (helaas) niet door toen dat kantoor daar de strekking van de tekst doorkreeg…

Nice Swan Records

Foto: Charlie Harris