Tekst: Paul van der Zalm

Het mag verrassend heten dat er vandaag een nieuw album verschijnt van Deaf Havana. Want in 2020 viel de Britse band uit elkaar, met de corona-uitbraak als genadeklap. De concertregistratie Live at Brixton Academy uit 2019 bleek dus zowel een voorlopig hoogtepunt als de afronding van een periode van zo’n 10 jaar. Dat er nu toch een vervolg op het vijfde studio-album Rituals ligt, is vooral te danken aan Matty Veck-Gilodi, die door was blijven werken aan nieuwe nummers en zijn oudere broer James, bandlid van het eerste uur, wist over te halen Deaf Havana te reanimeren, maar nu als duo, met hulp van producer Mike Horner (Hot Chip, Jess Glynne, Yonaka).

James had een grote rol in de verschuiving van rock naar meer pop op Rituals en de single ‘Kids’ vormt in die zin een goede brug met dat album, met een mooi vocaal arrangement. De nostalgische tekst sluit aan op het albumthema, maar het nummer waar dat van afgeleid is, heet opmerkelijk genoeg ‘… is a Foreign Land’ en is een uptempo nummer dat toewerkt naar een climax. Wat de overige liedjes betreft is het heel veel emo wat de klok slaat; de rijmschema’s zijn soms wat simpel, maar de teksten wel persoonlijk: ‘Going Clear’ gaat bijvoorbeeld over de verslavingsproblemen waar James mee kampte. Het simpele wordt nog eens benadrukt door een volle, over-de-top-productie. Muzikaal gezien hinkt het album dan ook een beetje op twee gedachten: aan de ene kant wordt gekozen voor het grote geluid, met veel dynamiek en drama, aan de andere kant klinken de broers geregeld als een tweepersoons boy band (met autotune), of bijvoorbeeld als Twenty One Pilots in de korte, maar volwaardige openingstrack ‘Pocari Sweat’ of als Ed Sheeran in de emoballad ‘Nevermind’.
Niet alles klinkt dus bijster origineel, maar dat de ervaren heren ondertussen weten hoe een goede song in elkaar steekt, bewijzen ze bijvoorbeeld met ‘Trying-Falling’, met zowel een mooi strijkarrangement als een vocaal arrangement. Een positieve verrassing is ook het op een dansritme gebaseerde nummer ‘Someone/Somewhere’, waarin de broers worden bijgestaan door IDER, een Londens singer-songwriterduo, bestaande uit Megan Markwick en Lily Somerville; een samenwerking die naar meer smaakt. De tijd zal leren hoe het antwoord luidt op de vraag uit de gospelachtige afsluiter ‘(How Will You) Remember Me?’

SO Recordings / Mattan records

Wil je meer weten over de totstandkoming van dit album? Bekijk dan dit interview door Rock Sound op YouTube: