Tekst: Shannon van Eis

De kenmerkende en scherpe stem van Emily Kempf is niemand nog ontgaan. Dehd staat bekend om haar weloverwogen mix van indie, garage en surfrock. Het trio uit Chicago is in het jaar 2015 bijeengekomen en heeft inmiddels vier albums uitgebracht, waaronder de gloednieuwe plaat Blue Skies. Het album is opgenomen door gitarist Jason Balla en gemixt tot eindproduct door niemand minder dan Craig Silvey, bekend van releases van namen als The Rolling Stones, Arcade Fire en The National.

In eerste instantie verwacht je dat je bij de openingstrack ‘Control’ de bekende ‘twangy’ vocals van Kempf zult horen. Integendeel – we worden blij verrast door het fijne stemgeluid van Jason Balla. De ritmische eerste single ‘Bad Love’ volgt en voelt als zelfbevrijding van personen waar je niet op dezelfde lijn mee zit. ‘Run, baby run, run from the bad love.
Synthesizers en drumcomputers zijn vandaag de dag nog steeds de belangrijkste actoren voor de klank van Dehd. De dromerige intro van ‘Hold’ galmt als het ware door pakkende refreinen die alsmaar rond blijven zwerven in je hoofd. ‘When will I feel it? Will I believe it when I do?’ In het nummer ‘Window’ horen we terug waar het album naar nu eigenlijk naar vernoemd is, namelijk de ‘Blue Skies.’ Halverwege krijgen we een wat zwaardere gitaarsound te horen. Waar de tekst over gaat: een gat in je raam, maar je weet niet waar de regen vandaan komt. Uit je comfortzone stappen. Je eigen grenzen opzoeken en deze overschrijden. Dat is waar ‘Stars’ volgens zangeres Kempf over gaat. Beginnend als een catchy en uptempo track neemt de snelheid in de loop van het nummer af. ‘Stars above, I get too much.’

Het zomerse, scherpe en slimme geluid van deze Amerikaanse band past vrijwel perfect in hetzelfde straatje als Vampire Weekend en Local Natives. Dehd laat de wereld zien dat je met een minimalistische albumcover nog steeds de mogelijkheid hebt om een steengoed album neer te zetten. Ditmaal met twee keer zo veel kracht.

Dehd is onder andere live te zien in de Rotown op 22 augustus en in Tivoli De Helling op 24 augustus.

Fat Possum

Foto: Alexa Viscius