Tekst: Wim du Mortier

Dan Bejar, die al sinds 1995 onder deze naam platen uitbrengt, verrast ons nu weer eens met een plaat die hij volledig samen met producer John Collins in elkaar heeft geknutseld. Het resultaat is deels om bedenkelijk een wenkbrauw bij op te trekken, deels goed genietbaar.

In de uitleg van platenmaatschappij Merge lezen we dat de Canadees Bejar een plaat wilde maken met een sound van rond de eeuwwisseling met als inspiratie bijvoorbeeld Björk, Air en Massive Attack. Dat idee is uiteindelijk losgelaten en heeft Bejar naar verluid Collins simpelweg gevraagd of hij onder demo’s met zijn stem een ritmesectie en synths wilde zetten zodat het vet klinkt. Dat is gelukt. De nummers klinken warm, open en innemend. Een mooie begeleiding voor dat bijzondere stemgeluid van Bejar en zijn mijmerende teksten. 

Die aanpak levert een paar lekkere tracks op met een kop en een staart en een poppy feel zoals ‘It Just Doen’t Happen’ en funky klinkend ‘Cue Synthesizer’. Luister ook naar opener ‘Crimson Tide’ en laat je alleen al overtuigen door de erg lekker klinkende bas. Daar staan een aantal nummers tegenover die meer introspectief van aard zijn waarin Bejar als een Lou Reed al praatzingend zijn gedachten verwoordt, bijvoorbeeld titelnummer ‘Have We Met’. Persoonlijk vind ik dat niet de sterkste momenten en omdat de aandacht makkelijk wegzakt. Dat zorgt er voor dat Have We Met uiteindelijk een plaat met een gespleten persoonlijkheid is.

Merge / Konkurrent

Destroyer is in april te zien op Motel Mozaïque in Rotterdam.