Tekst: Florian Baudouin
Vertaling: Bente van der Zalm

Ook al is Dizorder nog niet internationaal doorgebroken, de moderne metalband uit Parijs baant zich momenteel een weg door de Franse muziekscene. Ze openden al voor Silverstein en speelden ze met Zuul-FX en Smash Hit Combo. Nadat de band eerder een eerste EP Moon Phases uitbracht, komt nu het eerste echte album Sky//Light uit.

Er zijn steeds minder metal bands met een frontvrouw. Vooral in de Franse scene en wanneer er geschreeuw bij komt kijken, lijkt dit ver te zoeken. Mede daarom heeft dit album al direct vanaf het begin onze aandacht. Het album begint met eenvoudige toetsen waarna de muziek langzaam wordt opgebouwd door middel van symfonische elementen en herkenbare instrumenten van de band, waaronder Chloés geschreeuw. Op het hele album imponeert ze met goede techniek, kunst en haar range, die gaat van hoge schreeuwen, heldere zanglijnen, tot gefluisterde en rauwe stukken. Het constante gebruik van het reverb effect op de stem geeft het een bijna mystieke laag.

In bijna elk nummer staat het contrast tussen ruige, gewelddadige en zachte, rustige momenten centraal. De balans tussen deze twee polen is perfect gedoseerd en dat maakt het fijn om naar te luisteren. De sfeer is gelijk aan die van ambient post metal bands, zoals duidelijk in Sylvaine. ‘Soul//Less’, een van de belangrijkste tracks van het album, waarop we Mattéo Gelsomino (ex-Novelists, SAL3M) horen, is een van de sterkste voorbeelden van Dizorders style. Hierop horen we Chloés zang, met overduidelijk krachtige vocale harmonieën. Het intro van dit nummer start kalm waardoor de delay+reverb combinatie een nog intrigerender gevoel met zich meebrengt, nog voor de track explodeert tijdens de overige vier minuten. Het album bevat naast het intro en de outro nog twee intermezzo’s. Dat is absoluut geen minpunt is, aangezien deze korte momenten zo van elkaar verschillen dat ze als ware als op zichzelf staande stukken kunnen worden beschouwd.

Dit album is een waar succes en Dizorder onderscheidt zich van andere bands in het zelfde genre door een sfeer te creëren die boeit van begin tot einde.