Tekst: Lucy Tessier

Een plaat die ons uitnodigt om onze fouten te omarmen door middel van eerlijke, prachtig poëtische en intieme teksten; YouTube-ster Dodie brengt vandaag haar debuutalbum Build A Problem uit. Na de release van haar single ‘Guiltless’ in 2019 werden fans van de alternatieve popgodin Dodie verwelkomd in een nieuw tijdperk van haar kunstenaarschap en vervolgens zoemden het geruchten over een debuutalbum van de aanstormende artiest onder de fanbase. Fast-forward naar 2021 en eindelijk is de tijd gekomen voor de muziek YouTube-sensatie om haar volgelingen te zegenen met een verzameling van betoverende nieuwe tracks in de vorm van haar eerste plaat. Hoewel sommige critici misschien vinden dat ‘als je één Dodie-nummer hebt gehoord, je ze allemaal hebt gehoord’, hebben ze nog maar net het oppervlak van haar discografie afgesneden; het zijn de fijnere details in Dodies werk en de ingenieuze samenstelling van haar materiaal die haar onderscheiden van andere wannabe-popidolen.

Hoewel Dodie bekend staat om haar experimenteren tijdens het schrijven, dwaalt Dodie nooit te ver af van de roots van haar geliefde songwriters door een eerbetoon te brengen aan eerder materiaal met het eerste nummer van de album ‘Air So Sweet’. Dit fungeert als de zustertrack van haar voorgaande nummer ‘Arms Unfolding’, afkomstig van haar derde EP ‘Human’. Het is een verrukkelijk nummer dat de liefde van de artieste voor het creëren van hemelse harmonieën laat zien. “Oh this is what I’m living for,” zingt Dodie, in het nummer dat het gevoel beschrijft van de ogen openen nadat je blind was voor de wonderen van de wereld. Tracks als ‘?’, ‘Sorry’ en ‘Cool Girl’ maken ook gebruik van haar vocale talent, want Dodie’s releases ontbreken nooit aan harmonische spektakels, en deze plaat is geen uitzondering.

Het spreekt voor zich dat elke fan van de single ‘Hate Myself’ en de iconische videoclip zich voor Halloween zal verkleden als postmeisje, geïnspireerd door Dodie’s onvergetelijke kostuum in de begeleidende visual van het nummer. Het tweede nummer op het album begint in typische Dodie-stijl met een akoestische gitaar en veel percussie-elementen. Het is scherp, geestig en barst van de frustratie, gepresenteerd als een innerlijke monoloog. Als een nummer het gevoel van een paniekaanval zou kunnen belichamen, dan is dit het perfecte voorbeeld. ‘Special Girl’ heeft dezelfde speelse en humoristische aanpak en is vergelijkbaar met het werk van het elektronische popduo Sylvan Esso, dat aardse percussieklanken verwerkt over flarden achtergrondgeluid en gelach. Herinner je je dat gevoel van spijt en verlegenheid dat iedereen ervaart tijdens zijn twintiger jaren? ‘Special Girl’ viert dit.

Iedereen kent de gevoelens van de vallen en opstaan die men ontdekt in romantische affaires, en dit wordt gepresenteerd in de nummers ‘I Kissed Someone (It Wasn’t You)’ en ‘Four Tequilas Down’. Terwijl het thema van opgroeien en fouten maken op het album behouden blijft, neemt elk nummer een donkere wending en romantiseert het het schuldgevoel en het verraad dat je voelt bij vreemdgaan. Een mineur toonsoort en spookachtige melodieën helpen het gevoel van een bitterzoete dronken waan in ‘I Kissed Someone’ te vatten, terwijl droevige strijkers en kwetsbare klanken van de stem de kracht van schuld in ‘Four Tequilas Down’ benadrukken. Op een vergelijkbare manier houdt Dodie deze sombere en zware sfeer vast tot het laatste stuk op het album ‘Before The Line’, dat inspiratie haalt uit voorbeelden van Bon Iver en Phoebe Bridgers. Door middel van griezelige en spookachtige zangversieringen benadrukt ze de angst om alleen te zijn en de dingen waarvan we weten dat ze ons vernietigen in ons leven uit te nodigen. Het is verre van de verrukkelijke ukelele popliedjes die Dodie ons ooit bracht…

Dodie keert opnieuw terug naar haar delicate en zoete songwriting roots als ze ‘Rainbow’ en ‘When’ introduceert. Terwijl ‘Rainbow’ opgedragen is aan haar fanbase en misschien wel één van haar meest positieve nummers is, is ‘When’ een die-hard Dodie fan favoriet. In feite zal het niet mislukken om elke fan kippenvel te bezorgen bij het luisteren naar de nieuwste versie van het nummer met verbazingwekkende strijkersarrangementen en onberispelijke tekstuele intuïtie, wanneer Dodie al haar onzekerheden en angsten tijdens de volwassenheid toegeeft, in de hoop dat haar luisteraars troost en relativering zullen vinden in haar teksten. Misschien is dit precies wat Dodie haar luisteraars wil doen geloven: we maken allemaal fouten, gaan door lichte en donkere periodes en dwalen door het leven op zoek naar een doel, maar dit maakt ons menselijk. 

Doddleoddle

Foto: Parri Thomas