Tekst: Theo Stepper

Het zou moeilijk zijn, een tweede album. Toch is daar op Summerland, de opvolger van het in 2017 verschenen en bejubelde debuut van Dool, Here Now, There Then, niets van te merken. Sterker nog, dit album steekt nog beter in elkaar. Het klinkt wat duisterder, en de nummers zijn op het eerste geluid wat lomer, maar schijn bedriegt. Summerland is zo’n plaat die elke luisterbeurt verrast. De nummers zijn zo gelaagd, dat door vaker draaien niet alleen het feest van herkenning in omvang toeneemt, maar ook de waardering. Deze plaat blijft namelijk verrassen.

Op Summerland is een uitgebalanceerde mix van stijlen te horen die varieert van hardrock (‘Be Your Sins), post- (‘A Glass Forest) en darkrock (‘The Well’s Run Dry) tot metal (‘Dust & Shadow). Dat hier en daar een vleugje psychedelica of een Midden-Oosters element is toegevoegd, komt de variatie zeker ten goede. ‘Sulphur & Starlight is een ideale opener, want het ligt lekker in het gehoor en het refrein blijft al snel aangenaam tussen de oren hangen. Het wordt gevolgd door ‘Wolf Moon’, dat op het eerste gehoor al een beauty is, maar vervolgens alleen maar beter wordt. God Particle opent akoestisch en doet, mede ook door de percussie gedurende het lang uitgesponnen intro, oosters aan op een manier zoals we die wel van Led Zeppelin kennen. Bij de titeltrack aangekomen, gaat het tempo omlaag. ‘Summerland’ begint ingetogen en waarom ook niet, het is het langste nummer op het album dus er is geen haast. Het nummer is volgens frontvrouw Ryanne van Dorst geschreven in de vorm van een orgasme en neemt langzaam toe in heftigheid – in dit geval steeds meer gitaarsolo’s – om tenslotte zacht te eindigen.
Met Summerland verdient Dool het bedenkelijke predikaat on-Nederlands goed. Ha, alsof we zo’n bescheiden volkje zijn! Maar bescheiden hoeft Van Dorst over Summerland absoluut niet te zijn en dat ze Dool in het buitenland al lang kennen en waarderen blijkt ook wel uit de inmiddels gecancelde toer, die na de albumpresentatie op Roadburn Fest langs tal van Europese bestemmingen zou voeren om pas eind mei in Nederland te eindigen. Voor nu zit er niets anders op dan thuis van Summerland te genieten, maar zodra we meer mogen, kan het niet anders dan een gedenkwaardige avond worden om Dool met deze nummers live te zien optreden.