Tekst: Laura Rosierse

Je hebt ongetwijfeld gehoord van gitarist en co-lead songwriter Ed Cosens, of misschien niet zijn naam, maar de band waar hij het meest bekend om staat: Reverend And The Makers. Cosens is aan een nieuwe reis begonnen, en wel solo. De reis is vol zelfontdekking geweest en zijn debuut soloalbum ‘Fortunes Favour’ is een aangename verrassing van tien nummers, waarin de getalenteerde muzikant zich naar binnen keerde en zich volledig bloot geeft!

De eerste singles die Cosens van het album uitbracht, maken deel uit van een kort film verhaal, dat je hier kunt bekijken: Deel 1Deel 2Deel 3. De veelzijdige gitarist opent zijn album met een zwevend, persoonlijk en theatraal stuk waarop hij vraagt ​​“what to do…”. Zijn manier van vertellen is openhartig en wordt gebracht in de vorm van een intrigerend alternatief poprock geluid. Onderwerpen zoals het inhalen van verloren tijden en fouten die in het verleden zijn gemaakt, zijn duidelijk hoorbaar in alle nummers, met ‘If’ als hoogtepunt. ‘If’ beschrijft een “liefdesverhaal over de strijd tussen het pad van de ware liefde en het pad waarvan je denkt dat je het wilt volgen. Het gaat over het conflict tussen wat je denkt te willen, waar je onbewust jezelf naartoe leidt en waar je uiteindelijk heen gaat, waar je echt zou moeten zijn.” Het album laat zien hoe Cosens zijn eigen geluid heeft gevonden en “beschrijft zijn zorgen over eigenwaarde, geloven in zijn eigen kunnen en modern ouderschap.”

Combineer vroege Arctic Monkeys met een vleugje Echo and the Bunnymen, een theelepeltje Oasis en je hebt Cosens debuutsoloalbum! ‘The River’ klinkt het meest als een golvend Alex Turner-achtig geluid. Cosens weet een vullend geluid te brengen terwijl hij over zware onderwerpen praat, zonder dat te vertalen in muziek die te deprimerend is. Met het titelnummer van het album vertraagt ​​het tempo van het album, ‘Fortunes Favour’ en ‘Madeleine’ zijn bijna jazzy en brengen met hun rustgevende mix een zeer geruststellende sfeer maar liefhebbers van het bekende energieke Reverend And The Makers geluid komen hierin niet aan hun trekken. Ed Cosens heeft zijn eigen pad gekozen.

‘Lovers Blues’ brengt het tempo terug en is de perfecte soundtrack voor een zonnige middag vol riffs en warme zanglijnen. Het album is een combinatie van liefdesliedjes, liedjes die praten over worstelingen met geestelijke gezondheid en zelfspot, en al deze onderwerpen lopen hand in hand. ‘The Pantomime’ is het meest grandioze nummer van alle tien de nummers, met vervormde riffs en instrumentale stukken die zang en instrumentatie mooi in elkaar doen laten overvloeien. Ed Cosens laat het creëren van grootse alternatieve poprock moeiteloos klinken en ‘Come On In’ is de perfecte en uitnodigende afsluiter van zijn debuutalbum! Het is blijkbaar niet het eerste en laatste van zijn solo materiaal, “I’m not leaving this way…” interpreteren wij als “Er is meer”!

Distiller

Foto: Ed Cosens