Tekst: Theo Stepper

Equal Idiots, een duo uit Hoogstraten nabij Antwerpen, gaf twee jaar geleden met hun eerste langspeler Eagle Castle BBQ een prettig visitekaartje af. Hoewel je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken, wil dat niet zeggen dat je met een tweede album niet wederom indruk kunt maken. De Idiots bewijzen het met Adolescence Blues Community. Dat de titel van dit album afkort tot ABC is veelzeggend, want de muziek op deze langspeler is even eenvoudig als het alfabet. De nummers zijn kort en strak en volgen net als op het debuut een welbeproefd garagerockrecept.

De eerste twee nummers van ABC zorgen ervoor dat de luisteraar direct een prettig roesje krijgt toegediend. Opener ‘Run’ heeft een verslavend refreintje, dat klinkt als nananana-na-na-na-na-naaaah en bevat een onweerstaanbaar ritme, dat er met beukende drums vrolijk wordt ingestampt. ‘Alphabet Aerobics’ stuitert even vrolijk via onze speakers onze gehoorgang binnen. Via ‘Dogs’ en ‘Cowboy Mambo’s Desert Dream’ gaat het tempo halverwege even iets omlaag. Het mag de pret niet drukken. ‘Dogs’ klinkt ingehouden, alsof de mannen niet het achterste van hun tong laten zien en er zitten leuke geluidseffecten (zoals blaffende honden) in. Bovendien, het cowboynummer begint weliswaar langzaam, maar blijkt uiteindelijk een uptempo nummer met een knipoog naar country en psychobilly. 

De naam verraadt het al, Adolescence Blues Community gaat over opgroeien, zoals duidelijk is te horen op ‘Knife and Gun’ met teksten als “I wanna drink and have some fun” en “Growing up is what I do”. Ook ’16’ lijkt doordrenkt met hormonen die horen bij opgroeien. Wederom zorgen aanstekelijke na-na-naaaahs in het refrein dat de punkrock lekker toegankelijk is. Dat ABC meer is dan een lekker tussendoortje komt door nummers als ‘Time’, ‘Cowboy Mambo’s Desert Dream’ en ‘Comfortable Home’. Toch is dit bedoeld zonder de overige nummers te kort te doen, want laten we wel wezen, het is garage, dus het rammelt, het is energiek en geeft plezier, wat wil een mens nog meer? Of zoals de Idiots zingen op de titelsong: “We don’t care, we’re just having fun!”.