Tekst: Hanna de Vries

Ezra Furman is altijd al tegendraads geweest. Niet per se om tegendraads te zijn. Nee, Furman is vooral zichzelf, en doordat hij niet mee gaat met de normale “normen en waarden” wordt hij onbedoeld tegendraads. Deze tegendraadsheid komt prachtig naar voren op zijn nieuwe album ‘Twelve Nudes’, een album vol met punk invloeden en goudeerlijke teksten. 

Het album laat ons kennis maken met een agressieve kant van Furman die tot nu toe erg onderbelicht is gebleven in zijn muziek. Het album met elf, dus geen twaalf, nummers begint met het ruige nummer ‘Calm Down aka I Should Not Be Alone’. Een korte punk track die gelijk de toon voor het album zet. Alle nummer op het album zijn opvallend kort; in de stijl van de punkklassiekers is bijna geen enkel nummer langer dan twee en een halve minuut. 

Wat vooral opvalt op het album zijn Furman’s goudeerlijke en met name rauwe teksten. Dat Furman heel oprecht is en bijna zijn ziel blootgeeft in zijn teksten is geen verrassing. Toch wordt je soms een beetje verrast over hoe eerlijk hij soms kan zijn. Zo bezingt hij onverwerkte trauma’s in ‘Trauma’ en vraagt hij zich af waarom hij, als iemand die veel geworsteld heeft met zijn genderidentiteit niet als Esmee verder gaat in ‘I Wanna Be Your Girlfriend’. 

‘Twelve Nudes’ is een korte luisterervaring, waar Furman met extra fuzz en frustratie zijn zorgen met ons deelt. Stiekem moeten we in die korte 22 minuten dat het album duurt af en toe een traantje weg pinken en instemmend ja knikken. 

Ezra Furman is op 21 november te zien in Paradiso, Amsterdam.