Tekst:Ronald Renirie

Het uit Chicago afkomstige FACS is ontstaan uit de in 2016 ter ziele gegane band Disappears. Toen bassist Damon Carruesco besloot zijn focus te verleggen naar zijn carrière als kunstenaar/designer was FACS geboren, en het moet gezegd, de wereld is sindsdien een heerlijk bandje rijker. En een stel harde werkers bovendien, want FACS brengt sinds 2018 keurig elk jaar een nieuw album uit op het in Chicago gelegerde Trouble In Mind label, waarop ook onze eigen Jacco Gardner’s debuutalbum verscheen.
Compacte albums, dat wel, want waar debuut Negative Houses tien tracks telde, was opvolger Lifelike goed voor zes songs, en het kersverse Void Moments telt slechts zeven liedjes. Hoewel, liedjes?
FACS past met een mix van indie, shoegaze, postpunk en krautrock moeiteloos in het rijtje Suuns, Preoccupations (Viet Cong) en zelfs My Bloody Valentine. Bands die de abstractie in hun muziek tot kunst hebben weten te verheffen door constant de grenzen van het songschrijven, de mogelijkheden van hun instrumentarium, en de beschikbare opnametechnieken op te zoeken, en die met grote regelmaat overschrijden. Maar ook een band als Secret Machines komt voorbij in de logge en monotone single ‘Teenage Hive’.
FACS is een stronteigenwijs bandje dat, als het aan CHAOS ligt, tot in lengte van dagen jaarlijks een plaatje mag blijven maken. Al is het maar omdat de combinatie van in hun thuisstad Chicago geboren celebs als Walt Disney, Lee Harvey Oswald’s moordenaar Jack Ruby, presidentsvrouw en verslavingsgoeroe Betty Ford, Playboy-oprichter Hugh Hefner, Doors-toetsenist Ray Manzarek en ongeleid projectiel en acteur John Belushi de gekte en genialiteit van FACS perfect definieert.

Trouble In Mind / Konkurrent