Tekst: Susanne van Hooft

Het Amerikaanse post-hardcore Fiddlehead pakt flink uit met het nieuwe album Between the Richness dat vrijdag verscheen. Eigenlijk gaat Fiddlehead door waar het in 2018 met Springtime and Blind is gebleven. Ook het nieuwe album is aangenaam om naar te luisteren en bevat weer gedegen emosongs, maar tegelijkertijd voelt het na het luisteren van het album alsof er een stoomtrein over je heen is gewalst. Op het tweede volwaardige album van het vijftal komen namelijk in krap een half uur 10 nummers voorbij gedenderd.

Die intensiviteit komt vooral door de muur van gitaren, met strakke, pakkende riffs , strakke drums en de snelle wisseling van de nummers. Ook gebruikt de band grootse gebaren om emoties te uiten. Zanger Pat Flynn weet dramatiek in zijn stem te leggen, en zowel de jankende als de strakke gitaren doen daar nog een schep bovenop. Deze emotionele uitbarstingen zijn het sterkst in ‘Heart to Heart’, het anthem ‘Get My Mind Right’ en ‘Life Noticed’. Deze nummers zijn persoonlijk en raken gevoelige snaren.  ‘Heart to Heart’ is zo’n voorbeeld waarin Fiddlehead groots uitpakt met een lied dat gezien kan worden als een brief van vader op zoon. Mooi is dat Flynn zich niet inhoudt hier. Zijn krachtige stem wordt passend ondersteund door stevige gitaarlijnen, om te eindigen met een lekker riffje. ‘Life noticed’ is toch wel de parel van het album. Dit nummer start met een gesproken bericht waarin wordt verteld dat Heather op 34 jarige leeftijd is overleden. Het is een eerbetoon aan de beste vriendin de vriendin van Flynn die aan een overdosis is overleden. Verwacht daarbij niet een zweverig, hemels nummer, maar juist een rauwe eerlijkheid met een door de ziel snijdende gitaar. Niet alles is even sterk. ‘The Years’ en ‘Loverman’ zijn niet alleen tekstueel wat oppervlakkig, ook de zangmelodie neigt wat naar meezingniveau. Maar goed dat horen we vaker bij emorock. Dankzij de gitaren wordt het bij Fiddlehead nog enigszins spannend gehouden, die weten de balans altijd weer naar de goede kant door te laten slaan.
Between the Richness is een emorock-album waarbij de nummers een knappe combinatie weten te vinden van groots en persoonlijk, waarin de zang van Flynn steeds overeind blijft en de gitaarpartijen heerlijk zijn.  

Run for Cover Records / Konkurrent