Tekst: Wim du Mortier

The Great War is nooit ver weg in het Verenigd Koninkrijk. In 2018 werd herdacht dat honderd jaar geleden een einde kwam aan die massaslachting. Dat zorgde voor een opleving in aandacht voor die oorlog. De broertjes Brewis, drijvende kracht achter Field Music, werkten in 2019 aan de uitvoering van een project van het Imperial War Museum en raakten zo verzeild in verhalen over wat er in die oorlog is gebeurd en vooral, welke sporen die gebeurtenissen trokken bij het ‘maken van een nieuwe wereld’. Een verhaal bijvoorbeeld over een chirurg die zich specialiseerde in het helpen van door oorlogsgeweld mismaakte mensen. Zijn ervaring in het boetseren met vlees en bloed leidde er toe dat hij decennia later een van de pioniers werd in genderchirurgie. Of wat dacht je van de techniek om vanuit verschillende punten de trillingen van artillerie te meten en zo vast te stellen waar dat oorlogstuig precies staat. Met die techniek werd ook vastgelegd hoe het lawaai plots zweeg om 11 uur op 11 november 2018. Het is maar een van de verhalen die langskomen op de plaat met 19 tracks. Het had in het kader van het project aanvankelijk een instrumentale uitgave moeten worden, maar de verhalen die zich opdrongen moesten worden verteld en in teksten vervat. Een werkwijze die de broertjes Brewis niet geheel vreemd is trouwens; Peter Brewis maakte samen met Maximo Parks’ Paul Smith al eens een plaat gebaseerd op diens reisverslagen.

Making A New World is dus een plaat met een concept. De nummers lopen soms ook in elkaar over, zelfs met ingenieus verloop in de tempo’s. Het laat zich bijna als een hoorspel beluisteren. Muzikaal komen ondertussen alle kenmerken van Field Music (de band met grote verwantschap aan The Futureheads en Maximo Park) langs: de opgewonden zang van David en Peter Brewis, de ingewikkelde en in rare bochten kronkelende composities, de theatrale uitbarstingen in volume ergens tussen Beach Boys en Supertramp, de funky baslijnen, staccato gespeelde partijen en bij tijd en wijle oorstrelende refreinen. Het is geen muziek die zich snel laat veroveren; pas na een loopgravenoorlog beginnen de structuren en melodieën tot je door te dringen, maar groeit het ook in schoonheid.

Making A New World komt voort uit een complex idee en wordt uitgevoerd door een band die ook de neiging heeft te veel in liedjes te proppen. Too much information kan dodelijk zijn voor dit type platen en dat ligt hier nadrukkelijk op de loer. Maar voor fans van de veteranen uit Noord-Engeland is er ook weer veel te ontdekken en is het een interessante aanvulling op hun werk. Met een paar mooie liedjes zoals ‘Best Kept Garden’, ‘Beyond That of Courtesy’ en ‘Only In A Man’s World’.

Memphis Industries / V2