Tekst: Florian Baudouin

Fishtalk is een van die bands die je in een oogwenk kan hypnotiseren. Persoonlijk word ik vrij zeldzaam gehypnotiseerd door muziek en nog zeldzamer als het een extreem jonge band is die zijn eerste EP uitbrengt. Je hebt het misschien wel begrepen, ik heb het over Fishtalk, een band uit Caen, maar momenteel gevestigd in de buurt van Parijs. De band werd opgericht in het voorjaar van 2019 en bestaat uit vier leden: Mathilde Gresselin (zang, keyboard, gitaar), Ismaël en Corentin Maretheu (gitaar, bas) en Valentin Moncler (drums).

De EP is opgenomen in hun woonkamer en dat is al een eerste verrassing, want het klinkt zo professioneel (en iets zegt me daarom dat deze band nog meer te bieden heeft). Maar laten we ter zake komen: de EP opent met ‘Limp’, en dit zet direct de sfeer van de EP neer: de band heeft vier tracks om je mee te nemen op een hypnotiserende droomachtige reis. Meestal vind je heldere reverb gitaren waarvan de melodieën perfect samengaan met een rustige laag van de keyboards, soms aangevuld door omgevingsgeluiden met behoud van de droomachtige kwaliteit van het geheel.
We gaan verder met ‘Sinusoïde’, wat hectischer dan het eerste nummer, maar tegelijk net zo kalmerend en dromerig. Bij het beluisteren van deze track op soundcloud valt het ons op dat de geluidsbalk de vorm heeft van perfecte golven. Te oordelen naar de titel van het lied, is dit alles uitgedacht, dus het is absoluut briljant. Geweldig!
De EP gaat verder met ‘Hummingbirds’, in dezelfde trant als het eerste nummer, en eindigt met ‘Générique’, met toetsen en de stem van Gresselin. Dit nummer geeft het album de verdiende afsluiting en maakt met een zachte val een einde aan deze korte droom die ons wordt gepresenteerd. 

We kijken er zeker naar uit om hun album, waar momenteel aan gewerkt wordt, te horen. Eén ding is zeker, als je op zoek was naar een nieuwe artiest om zachtjes bij in slaap te vallen, om te ontspannen, of gewoon om te ontsnappen uit de ruimte met een paar nummers, kijk dan niet verder, want je hebt het recht voor je.

Petite Biche Records