Tekst: Claire Desfrancois

Somberder en donkerder dan de sfeer van dit nieuwe Fontaines D.C. album is moeilijk voor te stellen. Op de achtergrond van het muzikale fresco: de moeilijkheden van de ballingschap in Londen, de duizeligheid van het plotselinge succes – waarvan we weten dat het de band de laatste jaren heeft getroffen – en een heleboel desillusies. Tussen de regels door vinden we het dierbare Ierland, met zijn ambivalente imago, tussen compromisloze kritiek op het religieuze conservatisme (Anglicaans en katholiek) en de vurige wens om de bijbehorende Gaelic cultuur te behouden. 

Skinty Fia opent met het Gaelische refrein “In ár gCroíth” en Grian Chatten die herhaalt “Gone is the day/Gone is the night/Gone is the day”. Dit eerste nummer, dat vertaald kan worden als “In Our Hearts Forever”, is een eerbetoon aan het geboorteland en een provocatie aan het adres van Londen, die de inscriptie op het graf van een in de Engelse hoofdstad begraven Ierse vrouw weigerde, omdat zij de boodschap te politiek vond.
De muziek volgt onvermijdelijk de evolutie van de lyrische boodschap en wordt donkerder en trager dan op de eerste twee albums, met als mogelijke uitzondering ‘Jackie Down the Line’, dat het ritme van de eerste Fontaines D.C. nummers doet herleven. ‘Bloomsday’ brengt de drumbeat snel naar beneden en houdt ons weer in de ijzeren greep.

Al is de sfeer niet veel veranderd sinds het aangrijpende A Hero’s Death van twee jaar geleden, de muzikale reikwijdte van de band is zichtbaar vergroot. Met ‘The Couple Across the Way’ verlaten de Ieren de platgetreden paden van bas/drum/gitaar om met veel succes de langzame en treurige stem-accordeon een klaagzang te verkennen, die de indruk van somberheid nog eens versterkt. ‘Skinty Fia’, directer en zeer effectief als aftrap van het album, is perfect in zijn beheersing van Fontaines D.C.-stijl post-punk. Een nummer waarvan we niet kunnen wachten om live te zien! Het voorlaatste nummer en een van de beste voorbeelden van lyrisch schrijven op dit album – als we er slechts één moesten kiezen: ‘I Love You’. Het nummer is een aangrijpende, bittere en gedesillusioneerde liefdesbrief aan Ierland, met een paar scherpe teksten tegen de katholieke autoriteiten van het land.

Binnen een week na de release stond Skinty Fia voor het eerst in het bestaan van de band op nummer één in de UK en dat was welverdiend. Met het ene album na het andere hebben de muzikanten uit Dublin weer een stap voorwaarts gezet en een krachtig en muzikaal juweeltje afgeleverd. Als er al twijfel was, dan is Fontaines DC met Skinty Fia toegetreden tot de kring van de grootste bands van Ierland.

Partisan Records /PIAS

Fontaines DC
Foto: Bente van der Zalm