Tekst: Paul van der Zalm

Aan het enthousiasme waarmee het jonge Britse talent Celeste wordt binnengehaald als nieuwe belofte is duidelijk te merken dat er een grote behoefte bestaat aan oorspronkelijk soulgeluid. We mogen dan ook van geluk spreken dat oudgediende Frazey Ford vandaag een derde solo-album, U kin B the Sun, uitbrengt. Want ook deze Canadese zangeres, die al ruim 20 jaar actief is (eerst als lid van the The Be Good Tanyas en vanaf 2010 solo), legt haar hele ziel en zaligheid in de 11 liedjes op deze nieuwe plaat.

Het gospelachtige titelnummer is daar een treffend voorbeeld van. Met slechts twee akkoorden en acht regels tekst weten Ford en haar band daar een hypnotiserende track van te maken, die ondanks de lengte van 5,5 minuut veel te snel afgelopen is. Dat ze schatplichtig is aan Al Green bewees Ford op voorganger ‘Indian Ocean’ uit 2014. En terwijl dat album al lovende kritieken kreeg en een optreden in ‘De Wereld Draait Door’ opleverde, klinkt dit album veel spontaner, gevarieerder en opener. De afstand tot het oude alt-countrygeluid is groter geworden en we horen zwoele blues in ‘Let’s Start Again’ of coole funky soul en echo’s van de Supremes in ‘Holdin’ It Down’. ‘Money Can’t Buy’ kenmerkt zich door een swingende groove en ‘Golden’ is een uptempo nummer met een fijne rol voor het Hammondorgel, dat ook te horen is in ‘U and Me’. Wie Ford een beetje heeft gevolgd, had dat al kunnen zien aankomen, want als tussendoortje verraste ze ons in 2017 met ‘When We Get By’, een D’Angelo Cover. Ze was daartoe geïnspireerd nadat ze de zanger toevallig had ontmoet bij een gelijktijdig optreden in Nederland. In 2018 bracht ze een gelijksoortige cover uit, namelijk ‘Can You Get To That’ van Funkadelic. In de teksten van Ford keren de emoties terug; ‘The Kids Are Having None Of It’ is een maatschappijkritisch nummer en een titel als ‘Motherfucker’ liegt er niet om, maar natuurlijk vormt de liefde in al zijn facetten het hoofdthema. Een van de mooiste nummers waarin dit tot uiting komt, is het funky openingsnummer ‘Azad’ (de naam is van haar zus), een eerbetoon aan de liefde voor je familie.
Het album werd opgenomen in John Raham’s Afterlife Studios in Vancouver, waarbij Ford op een spontane manier samenwerkte met bassist Darren Parris, drummer Leon Power, gitarist Craig McCaul en Phil Cook op toetsen. Met de perfect aanvullende tweede stem van Caroline Ballhorn komt ook het Be Good Tanyas-gevoel weer een beetje naar boven. Aan het eind van het album is er maar één conculusie mogelijk: ‘Let’s start again, like we did when’.

Caroline

Het belooft een mooi voorjaar te worden, want Frazey Ford vereert onze regio met maar liefst zes optredens:

zo 24 mei: Patronaat, Haarlem
di 26 mei: Verkadefabriek, Den Bosch
wo 27 mei: Luxor Live, Arnhem
do 28 mei: De Oosterpoort, Groningen
vr 29 mei: Parkstad Theater, Heerlen
za 30 mei: Het Deport, Leuven