Tekst: Lucy Olsman

Na al meer dan twintig jaar actief te zijn is het Vlaamse viertal GOOSE er wederom in geslaagd een uniek album te maken. Deze werd afgelopen vrijdag uitgebracht. Hun nieuwste creatie Endless omvat het talent van de groep feilloos. Het album telt tien nummers en varieert van ritmische beats met spannende drops tot zachtere, soepeler-klinkende melodieën. De momenten in de liedjes waar na een opbouw het ritme ineens drastisch verandert, zorgen dat je steeds op het puntje van je stoel zit en verlangt naar meer. Het consistente ritme zorgt voor een prettige luisterervaring zonder dat deze eentonig wordt.

‘Endless’, het titelnummer waarmee het album van start gaat, beweegt van rustige, zachte tonen naar diepe basklanken. Hiermee geeft GOOSE een geslaagde korte sfeerimpressie van de rest van het album. ‘Endless’ brengt een zeker gevoel van vrijheid met zich mee. De regels “We could be better. We are endless” worden gezongen als op een zacht golvend beekje van noten, wat een gevoel brengt van onbegrensdheid. Dit gevoel van rust wordt onderbroken na de drops, wanneer het stemvolume van de zangers toeneemt. Wanneer de tekst een thema van gebroken harten aanboort (“You’re cold and heartless. My feeling’s endless) maakt het fijne gevoel van vrijheid plaats voor een eindeloos-lijkende pijn na een relatiebreuk. Dit thema van liefdesverdriet zet zich voort in onder andere nummers zoals ‘Change’ en ‘Fear of Letting Go’, waar gezongen wordt over angst voor verandering en geliefden loslaten. De boodschap wordt gebracht in hetzelfde typerende jasje van synthesizers, dat zich uitstrekt over het gehele album.

Endless is de perfecte titel voor dit album, aangezien het woord een vrijheid uitdrukt die zowel overweldigend en tergend als rustgevend kan zijn. Het album omvat deze emoties vlekkeloos, en focust op verschillende thema’s zoals liefde en verandering. Liefde, net zoals vrijheid, kan een gevoel van euforie losmaken, maar ook diepe angst. Veel mensen zullen dit herkennen en Endless brengt ons de boodschap dat we niet de enige zijn die ronddobberen in een zee van gevoelens. Als we ons ooit verloren voelen in een eindeloos-lijkende emotionele achtbaan, hoeven we ons slechts in de troostrijke deken te wikkelen die GOOSE ons biedt met door middel van dit album.

Safari Records / Mattan Records

Foto: Charlie de Keersmaecker