Tekst: Susanne van Hooft

Husky Loops, de band van drie Italianen die al geruime tijd in Londen wonen en gedreven muziek maken, is een vreemde eend in de bijt. De band laat zich moeilijk in een hokje stoppen. Vorig jaar zette Husky Loops een sponsoractie op. Tegen betaling konden er demo-cd’s gekocht worden, maar de jongens wilden ook wel Italiaanse les geven, spaghetti voor je koken of een jingle voor je huisdier maken, als je maar geld doneerde waarmee een tour gefinancierd kon worden.

I CAN’T EVEN SPEAK ENGLISH begint met een verkooppraatje van een vriendin die vertelt dat ze het album zo geweldig vindt (een paar nummers later wordt iets dergelijks herhaald door een vriend). Dan gaat het stevig los met ‘Good As Gold’, dat al eerder als single werd uitgebracht. Het zet de vaart er lekker is, maar is afgelopen voor je jezelf uit je stoel hebt gehesen om mee te dansen. Typerend voor de muziek van Husky Loops is dat het stevig leunt op zware ritmes, samples en herhalingen, waardoor je als vanzelf in een trance komt. Daarmee lijkt het ideale muziek voor een dancefeest. Tegelijkertijd hebben de teksten vaak een serieuze ondertoon en zijn ze maatschappij kritisch: ‘And me, I think way too much/ Worry about how long it lasts/ Ruining my own Christmas/ All my friends are tired of that’ (uit: ‘Everyone is Having Fun But Me’). De toon van het album is donker, waarschijnlijk ook door de mentale problemen waar zanger Danio Forni regelmatig mee worstelt.
Graag ook nog even aandacht voor de artwork, deze is geniaal te noemen. Volgens Husky Loops valt het hele concept van het album moeilijk in één beeld te vangen. Daarom is de hoes is helemaal wit. Bij het album wordt een stift (of potlood) meegeleverd. Hiermee kan iedereen zijn eigen albumhoes tekenen. De liefhebbers kunnen bij wijze van interactie het hoesontwerp naar de band sturen.

En ja, je zou Husky Loops echt live moeten zien. Gelukkig staat er een tour gepland. Je kunt de band zien op 26 oktober in Rotown Rotterdam en op 27 oktober in Paradiso Amsterdam.