Tekst: Ronald Renirie

Het uit San Francisco afkomstige Imperial Teen deed ten tijde van hun debuutalbum ‘Seasick’ (1996) een voorzichtig toefje stof opwaaien met de single ‘You’re One’, een lied dat verhaalde over Kurt Cobain, en tegelijkertijd een manifest was voor homorechten (“You kiss me like a man, boy”) in een land dat destijds nog conservatiever was dan anno nu. Muzikaal flaneerde het ‘2 boys, 2 girls’ viertal heel modieus op het destijds met goud geplaveide college rock pad van bands als The Breeders, Pavement, Nirvana en Weezer.

Drieëntwintig jaar later is er bar weinig veranderd in de opvatting van Imperial Teen. Op hun zesde album zijn homorechten nog steeds een centraal thema, en past de band zich nog steeds aan aan de huidige muzikale trends. Zanger, en voornaamste liedjesschrijver, Will Schwartz omlijst zijn indie liedjes op ‘Now We Are Timeless’ weliswaar van ‘hippe’ elektronica, maar dat gaat niet ten koste van de kwalitatief sterke liedjes.
Imperial Teen zal nooit meer zijn dan een voetnoot in de muziekgeschiedenis, maar lekker is het wel. Zeker voor de liefhebbers van eerdergenoemde bands.