Tekst: Arjen Bloem

Vijf jaar na het uitademen van Exhale, komt de vierkoppige formatie Intergalactic Lovers met een nieuw album op de planken. Met Liquid Love beloont de Belgische synthpopband het wachten. Het veertien nummers tellende album gaat van warme uptempo ritmes naar aantrekkelijke, soms zelfs zoete, deining met een urgente ondertoon. Die vormt bovenal het vertrouwde, zwoele geluid zonder te vervelen.

Openingsnummer ‘The Heart Beaten Beats’ heeft een zekere geheimzinnigheid in zich. Ruim voldoende om de nieuwsgierigheid te prikkelen het complete album te luisteren. Het rookgordijn van het openingsnummer wordt verdreven door liefdesmijmering ‘Bobbi’. Hiermee geeft de band al vrij snel een duidelijke boodschap af. Wat opvalt is dat de band veel ingaat op het gedrag van mensen en de zin van het leven. Centrale waarden als liefde en angst kennen hun plek. Als een soort reflectie op de realiteit, omvouwen door popsynths, metronomen en rijke arrangementen bezingt de mystieke stem van Lara Chedraoui de reden. Thema’s die tijdens de Covid19-pandemie extra duidelijk zijn geworden. Ga er maar aanstaan om dat goed onder woorden te brengen. In het tweetalige ‘La Folie’ (krankzinnigheid) komt dat sterk tot zijn recht. ‘‘Cette vie c’est la folie’’ (dit leven is waanzin). Maar ook op ‘Waves of Desperation’ ‘‘Shellshocked heart is frozen mortified of moving, panic is booming’’ en ‘Rise’ ‘‘Take your time to heal and hurt and leave your past behind’’ waarin een ietwat zoete melodie verpakt zit rond een openhartige boodschap.

In die zin is de titel van het album Liquid Love een gepaste keuze. Het album is veelomvattend en allesbehalve eentonig. Liefde is een begrip dat verder gaat dan alleen welbehagen, het is ook een vorm van leed. Dat idee is zorgvuldig uitgebouwd, dat het luisteren goed toeven maakt. Met Liquid Love timmert de band rustig verder aan de weg van het mantra: wijk niet van je koers af. Dat is maar goed ook, want die veelzijdigheid toont de volwassenheid van één van de geheimzinnigste synthpopbands uit België. Chapeau! 

Mattan Records

Foto: Guy Kokken