Tekst: Theo Stepper

De voorkant van het nieuwe album van Isobel Campbell verwijst treffend naar de veelzijdigheid van dit album. De pastelkleurige regenboog vertegenwoordigt niet alleen de diversiteit van de nummers, maar de zachte niet natuurgetrouwe kleuren verwijzen naar het dromerige, in sommige gevallen psychedelische geluid. De keltische versieringen refereren aan haar thuisland, Schotland, maar dat Campell de Schotse regens heeft verruild voor Californische zonnestralen is goed te merken.

Dat There Is No Other een groeibriljant is, die bij elke keer beluisteren meer gaat stralen en steeds beter in het gehoor gaat liggen, is een welkome bonus, die het lange wachten op deze plaat de moeite meer dan waard maakt. De meest letterlijk verwijzing naar de albumcover is het slotnummer ‘Rainbow’, waarop de zoetgevooisde stem van Campbell is te horen op een ritme van bossa nova. Het is niet het enige dromerige nummer op There Is No Other. Neem ‘Counting Fireflies’, dat voortkabbelend een brug slaat tussen ‘Boulevard’, dat gaat over het verschil tussen arm en rijk in Amerika en ‘Below Zero’, dat een wolf in schaapskleren lijkt met een tedere melodie, maar venijnige teksten.

Veel nummers zijn geïnspireerd door haar nieuwe thuisland, Amerika, hetzij in teksten en titels als ‘City Of Angels’ en ‘Ant Life’, hetzij in genre, want opener ‘The Heart Of It All’ is een subtiel en soulful countrynummer en ‘Hey World’ lijkt een folkversie van een soulklassieker die gestaag opbouwt naar een gospelachtige climax. Er is weinig aan te merken op There Is No Other, behalve misschien de cover van Tom Petty, ‘Running Down a Dream’, dat elektronischer klinkt dan elk ander nummer op de plaat en er toch wonderlijk bij lijkt te passen.

Door allerlei perikelen met platenmaatschappijen, contracten en rechten hebben we bijna vijf jaar langer dan gepland op There Is No Other moeten wachten. Het is de plaat niet aan te horen, want het geluid is niet alleen van nu, maar van alle tijden.

V2 Records 

Op 9 februari zal Isobel Campbell te zien zijn in Het Zonnehuis, te Amsterdam.