Tekst: Hanna de Vries

Dromerige tonen introduceren “A Different Kind Of Light” bij ons, het, toch altijd moeilijke, tweede album van de jonge artiest Jade Bird. Een krappe twee jaar na haar self-titled debuut is Bird de studio ingedoken met Dave Cobb (Lady Gaga, John Prine), het resultaat: een prachtige countryplaat die vanaf 13 augustus op de planken ligt bij jouw favoriete platenzaak.

Na de openingstrack “DKOL” horen we “Open Up The Heavens”. De perfecte introductie waarin we het beste van Jade Bird horen: gelaagde vocalen en harmonieën en muziek die je een verhaal vertelt en je mee op reis neemt. Bird is van Britse afkomst, maar dat zou je soms haast vergeten wanneer je naar haar muziek luistert. De combinatie van haar akoestische gitaar en de vrijheid in haar teksten scheppen een beeld van een ongeremde Americana. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de plaat is opgenomen in country Walhalla Nashville. Maar voor country heb je ook levenservaring nodig. Bird is zelf nog maar 23, dus een lang leven vol ervaring heeft ze nog niet geleefd. Dit maakt de plaat soms een beetje braaf, we missen de echte persoonlijke thema’s. 

In nummers zoals “Honeymoon” en de titeltrack “Different Kind Of Light” komen Birds invloeden goed naar boven; ze is opgegroeid met Crosby, Stills, Nash and Young en Joni Mitchell, en zelf noemt Bird Alanis Morissettes “Jagged Little Pill” haar favoriete album aller tijden. Het album sluit af, bonus track “Headstart” niet mee gerekend, met het prachtige Bob Dylan achtige “Prototype”. Bird steekt hiermee dit oude genre in een nieuw modern jasje.

Glassnote / Mattan Records

Foto: Colin Lane