Tekst: Wim du Mortier

In 1981 verscheen er de animatiefilm Fehérlófia die later cultstatus kreeg vanwege de verwijzingen naar lang vergeten folklore en verhalen uit eeuwenoude mythes. Componist Jane Weaver laat zich nu inspireren door die oude film en heeft er met leden van haar band als het ware een nieuwe soundtrack bij gemaakt.

Weaver staat bekend om haar solo werk waarin oude synthesizers een belangrijke rol spelen. De duistere sferen op Fenella worden dan ook vooral uit dit instrumentarium getrokken. Aangevuld met zwaar bewerkte gitaarpartijen die bij vlagen aan het gemanipuleer van Robert Fripp doet denken. Fenella is in hoofdzaak een instrumentale plaat, sporadisch aangevuld met de sferische vocalen van Weaver. Met recht een cinematografische plaat te noemen, en met opzet zo gemaakt uiteraard. 
Voor het maken van de plaat trok Weaver zich met haar bandmaten terug in een klein huisje op een Schots schiereiland. Precies het donkere en duistere sfeertje om een soundtrack te maken gebaseerd op eeuwenoude verhalen over Hunnen en Avars. Vooral geschikt voor liefhebbers van mooi klinkende synths en platen met een vette gothic knipoog.

Fire Records / Konkurrent