Na een uitstapje naar 4AD is John Moreland met zijn vijfde album weer terug bij het label Thirty Tigers. Of deze switch het verschil tussen zijn vorige album Big Bad Luv en LP5 kan verklaren, valt echter te betwijfelen. Misschien moet het vorige album, dat vooral steviger klinkt dan de rest van zijn oeuvre, als persoonlijk uitstapje worden gezien. LP5 is echter geenszins een stap terug, want al na een luisterbeurt is duidelijk dat Moreland blijft vernieuwen. 

Hoewel het album stevig is geworteld in roots en americana, is het zeer toegankelijk, wat niet in de laatste plaats mag worden toegeschreven aan co-producer Matt Pence, die de drums voor zijn rekening neemt. Pence die dit eerder deed voor o.a. Jason Isbel en Midlake voegt een ambient laagje toe aan de melancholische teksten en pakkende melodieën van Moreland, waardoor nummers gaan stromen en lichter klinken. Neem ‘Terrestrial’, dat gaat over dat je niet te hard voor jezelf moet zijn. Het nummer is een goed voorbeeld van hoe belangrijk het drumspel van Pence is. Dit komt overigens ook goed tot uitdrukking op de albumopener, ‘Harder Dreams’. Het nummer wordt gedragen door een net niet opzwepende beat, waarop wordt doorgebouwd met akoestische gitaar, toetsen en mondharmonica. Het ritme grijpt je vast en voert je mee alsof je surft op een aanzwellende golf van klanken. 

Dat (een ander) geluid belangrijk is op dit album wordt onderstreept door twee korte instrumentale nummers, ‘Two Stars’ en ‘For Ichiro’, die als intermezzo dienen. Een ander goed voorbeeld is ‘When My Fever Breaks’, een lovesong van Moreland voor zijn vrouw, dat drie jaar duurde om te schrijven en waarop zelfs een drumcomputer is te horen terwijl Moreland zijn ziel bloot zingt.

Op het laatste nummer, ‘Let Me Be Understood’, geeft Moreland tenslotte nog een mooi inkijkje in zijn gemoed.“I used to walk around with shackles on my hands / back when I still needed you to tell me who I am / we were standing at the dawn, unaware of the flood / the rain pours on and on, lord let us be understood.” Het zijn dit soort teksten en composities als op het lang uitgesponnen ‘A Thought Is Just Passing Train’ – onze favoriet – die maken dat we dit album warm durven aanbevelen. Moreland hoeft zich geen zorgen te maken, wij begrijpen hem.

Thirty Tigers / Old Omens