Tekst: Lucas Rebreyend

Er was eens een verre planeet waar de tijd een heel andere maat had dan de trilling van een cesiumatoom. Seconden, uren, maanden, eeuwen, zoveel futiele begrippen konden geen vat krijgen op het betoverde land van Timeland. Hier wordt niet getwijfeld aan langzaam of snel, laat of vroeg, begin of einde. Dat doet er allemaal niet toe… nog niet ten minste. En toen, was daar de riff. Nonchalant, gemakkelijk langs de hals gegleden, stijgt hij op zijn twee noten en gaat vooruit. Onderweg komt hij een gitaar tegen, die hem haar hoed overhandigt. De discussie gaat goed, ze stuiten allebei op een nest harmonica’s, die in zwermen opstijgen! En het verhaal kan beginnen… 

“The Land Before Timeland” is een vrolijke introductie tot de “gizzard” safari die dit mini-album voorstelt. Want we maken kennis met een mooi overzicht van de geluidsfauna van de band. Vanaf een eenvoudige gitaarriff wordt de groove geleidelijk aan dikker naarmate de muzikanten meedoen, en wel in polyritmiek. Drums, harmonica’s, zang, bas, iedereen nestelt zich binnen een ambitieus jazzy stuk met progressieve trekjes (Traffic zit er niet ver naast) dat doet denken aan de kleine powerhits van Fishing for Fishies (2019). 

De formule van het eerste album van de reeks overnemend (dit is deel twee van het drieluik), strekt het stuk zich uit tot een (zeer) lange improvisatietrack, die pas eindigt aan het einde van het tweede en laatste nummer, “Hypertension”. Gedurende enkele dagen stortten de bandleden al spelend hun hart uit, waarna ze vele uren van opnames doorsneden om een plausibele substantie te krijgen, en hier is het resultaat. Een opus om in één keer te beluisteren. Klaar voor Timeland ? 

Boogie Drugstore / Virgin