Tekst: Paul van der Zalm

Je zou Kiwi Jr. snel op één hoop kunnen gooien met de collega’s van Weezer of the Wombats.Op het eerste gehoor tappen alle drie de bands namelijk allemaal uit hetzelfde vaatje, dat van lo-fi rammelrock met een humoristische inslag. Van Kiwi Jr. verschijnt vandaag ‘Cooler Returns’, de opvolger van het debuutalbum ‘Football Money’ dat in 2019 een wereldwijde re-release kreeg. Het album bevat 13 puntige songs die allemaal zo’n beetje hetzelfde stramien volgen en – op een paar uitzonderingen na – onder de 3 minuten blijven, zoals we dat bijvoorbeeld ook gewend waren bij de Ramones. 

Muzikaal gezien is het album dus niet echt verrassend te noemen, maar dat geldt daarentegen des te meer voor de teksten. Op de eerste plaats is het het verbazend hoeveel tekst er in een liedje van ruim 2 minuten past en verder zit er in de woorden ook meer diepgang dan je zou verwachten. Hoewel het lastig is om alle metaforen direct te duiden, kun je er wel uit afleiden dat ze maatschappijkritisch van aard zijn en hypocrisie aan de kaak stellen.De centrale vraag lijkt te zijn waarom het werkelijk gaat in het leven, wat zijn nou precies de ‘cooler returns’ en welke doelen jaag je na?Wat dat betreft is Kiwi Jr. dus minder oppervlakkig dan eerdergenoemde bands en is de humor cynischer van aard.

Je zou het wel als storend kunnen ervaren dat de muziek soms echt ondergeschikt lijkt aan de tekst wanneer zanger Gaudet sjoemelt met het metrum, wat dan afbreuk doet aan de totale indruk. Net als the Wombats niet uit Australië komen (maar uit Engeland), komt Kiwi Jr. overigens niet uit Nieuw-Zeeland: Jeremy Gaudet, Brohan Moore, Mike Walker en Brian Murphy zijn trotse Canadezen. In de video voor het recent als single verschenen ‘Waiting in Line’ verplaatsen ze zich door een (vanwege corona) verlaten thuisstad Toronto, Ontario. Op YouTube is daarbij ook de tekst te vinden die dus nadere bestudering waard is en dat geldt ook voor beide andere singles: ‘Undecided Voters’ en de titeltrack ‘Cooler Returns’. Verantwoordelijk voor techniek en mix was Graham Walsh (METZ en Bully) en Phillip Shaw Bova heeft de master verzorgd.

Eind september 2020 tekende Kiwi Jr. bij Sub Pop Records

Foto: Laura Lynn Petrick