Tekst: Hanna de Vries

Na lang wachten is daar eindelijk het debuutalbum van Korfbal. De Nederlands all-star band heeft al een aardige live reputatie opgebouwd en met Special Agent hebben fans nu eindelijk materiaal om uit hun hoofd te leren en mee te zingen. 

Na een wat aparte overgang van het openingsnummer ‘Skate 4’ begint het album eigenlijk pas echt bij ‘Quasimodo’. Korfbal weet een eigen geluid te creëren met de laidback gitaren, fijne basloopjes en vocalen die bijna op de achtergrond wegvallen. Geen enkel instrument overstemt en alles klinkt als een geheel. 

Niet alleen de nummers klinken als een geheel, het hele album loopt naadloos in elkaar over. Soms net iets te goed. Het album heeft, uitzonderingen zoals ‘Selbsportrat’ daargelaten, sterk de neiging om volledig naar de achtergrond te verdwijnen. Dat eigen geluid van Korfbal, is misschien ook hun grootste zwakte. Ondanks dat Special Agent erg goed in elkaar zit en iedere noot op zijn plek valt is er bijna niks in de muziek dat om de aandacht van de luisteraar schreeuwt. 

‘Special Agent’ is een album dat precies op tijd komt voor het einde van de zomer. Je kunt dit album perfect draaien terwijl je voor de laatste keer de BBQ aansteekt of juist voor het eerst weer eens binnen op de bank gaat borrelen.