Tekst: Paul van der Zalm

Ambitie kan deze twee nog jonge muzikanten niet ontzegd worden. Dat is ook niet zo gek als je in eigen land al zo succesvol bent dat je wedstrijden en polls wint, het daarnaast al geschopt hebt tot voorprogramma van jazz-legendes als Dianne Reeves en Stanley Clarke en opgetreden hebt met niemand minder dan Candy Dulfer. De logische volgende stap is dan de wens om zelf liedjes te schrijven en uit te brengen en de singles ‘Skies’ en ‘I wish’ werden dermate goed ontvangen dat dat nu geleid heeft tot een album met acht tracks, dat Kristin Lash & Jakob Grey op 7 juli in eigen beheer uitbrachten, begeleid door een professioneel ogende publiciteitscampagne.

Op het album zijn de jazz-invloeden nog duidelijk merkbaar, al is dat wel van het
populaire type dat het goed doet op North Sea Jazz en waarmee Celeste op dit moment ook hoge ogen gooit. Muzikaal zit het goed in elkaar; sobere, maar doeltreffende gitaarklanken van een akoestische of elektrische gitaar vormen de perfecte bodem onder de aangenaam in het gehoor liggende liedjes. Slechts een enkele keer, wordt het gitaarspel aangevuld, zoals in het titelnummer met strijkinstrumenten. De zang schakelt moeiteloos van laag naar hoog en zo nu en dan hoor je ook nog wat voor de jazz zo kenmerkende stembuigingen. Fraai wordt ook gebruikgemaakt van tweestemmige harmoniën (in ‘Zion’) of duozang (in ‘Lonely God’).
Op zich dus niets mis mee, zou je denken, totdat je beter gaat luisteren. Dan valt op dat het feit dat dit duo, Kristina Mihalová en Jakub Sedivy, de handicap hebben dat ze uit Slowakije komen en dat Mihalová het Engels niet voldoende machtig is, zowel niet in uitspraak als in de (bijgeleverde) teksten; het kan aan mij liggen, maar ik heb bijvoorbeeld geen idee wat Mihalová bedoelt als ze het heeft over “renauce you in my heart”. Ik ben dan ook bang dat dat een Internationale carrière in de weg staat. In contrast daarmee is het het enige niet-Engelstalige nummer op het album, ‘Cakám’ (ik wacht), wél erg geslaagd: dat nummer heeft namelijk het karakter en de charme van een Portugese fado. Misschien is dat een beter pad om te volgen dan door je te presenteren als Kristin Lash & Jakob Grey.

Pavian Records