Paul van der Zalm

Terwijl de vogels hier spreekwoordelijk van het dak vallen van de hitte, gaan mijn gedachten terug naar een hele koude januarimiddag in Groningen tijdens Eurosonic. We ontdekten die middag namelijk dat Loupe in de randprogrammering een showcase optreden verzorgde waar we heel benieuwd naar waren omdat dit de voorbode was van het debuutalbum dat vandaag dan eindelijk verschijnt. En hoewel het voor een select gezelschap was, speelde het kwartet de sterren van de hemel en gaf het hiermee een indrukwekkend visitekaartje af.

Voor wie het nog niet weet: Loupe is de band die als een feniks is herrezen uit de as van Dakota dat ontstond op het Amsterdams conservatorium. De basis, ook in muzikaal opzicht, werd en wordt gevormd door de steady tandem Annemarie van den Born op drums en Lana Kooper op bas.
Jasmine van der Waals tovert daarbovenop de mooiste gitaarlijnen tevoorschijn. Julia Korthouwer maakte het bandplaatje compleet en heeft zich ontpopt als een sterke songschrijver; door de ruimte die haar geboden wordt hebben we haar enorm zien groeien als zangeres (en toetsenist) tot het huidige niveau. Die groei zien we overigens ook terug in de eerdere EP-releases Older (november 2021) met de sterke single ‘Leave me there’ en Spring (oktober 2022).

Niet lang daarna werd ‘Lonely Dance’ uitgebracht als eerste single van het album. Het gaat over het vinden van je eigen weg in het leven, wat goed wordt verbeeld in de bijbehorende video waarvoor de band samenwerkte met kunstenaar Jeroen Jongeleen en waarin we een hardloper in een landschap volgen vanuit de lucht. Het geeft een goede eerste indruk van het kenmerkende Loupe-geluid: een niet-doorsnee drumritme, een swingende bas, een rijk arrangement, een heldere productie en Julia’s aangename stem die om de noten heendanst.

Nog krachtiger komt dit echter naar voren in ‘Caught in The Moment’, de tweede single, die gaat over de echte en denkbeeldige muren die je belemmeren in je groei en je geluk. Met dit nummer lijkt Julia daar echter korte metten mee te maken en het heeft ook zeker internationale allure.
Ook ‘When It All Comes Back’ ligt een beetje in dezelfde lijn, met fijne harmoniën en een mooie opbouw; je zou dit als een sleutelnummer kunnen zien.

Hoogtepunten van het album vind ik ‘Catch My Swing’ met een geweldig gitaar-outro, maar vooral ‘Holding Me Too Tight’, over een verstikkende relatie, een van de langere nummers met uitwaaierende gitaarklanken en een prachtige apotheose. Hoewel het onvermijdbaar is, voel je hierin toch het verdriet van het moeten loslaten en een einde dat te vroeg komt (ook muzikaal).

De titel van het album is afkomstig uit ‘It’s Getting Wild(er), Getting Old(er)’ die in de tekst aangevuld wordt met ‘when everything is falling into place’.

Het oude Dakota-geluid hoor je even terug in ‘My Hands, maar dat werkt redelijk snel toe naar een stevig outro. En in ‘So Far So Good’ krijgt Jasmine de ruimte om een heerlijke gitaarlaag neer te leggen over een strak ritme. Openingsnummer ‘I Keep Changing’ klinkt als een road track waarin Julia meteen met de deur in huis valt. Maar in tegenstelling tot wat de titel suggereert lijkt de band nu net zijn vorm te hebben gevonden. Bij ‘Boat Flight’ is dat anders: dat geeft echt het gevoel dat je kunt krijgen in een dobberend bootje. Het nummer ‘Vortex’ heeft iets weg van ‘Single Girls’ van Laura Jansen en het 6 minuten durende ‘I Get It Now’ is goed gekozen als slotnummer met een lang outro met veel instrumentaal drama.

Tenslotte is ‘Warning Sign’ (de titel zegt het al) een afwijkend nummer in die zin dat het een vervreemdend en hypnotiserend nummer is in de stijl van de 80’s met ook iets van een loop erin.

Het album is geproduceerd door Arne van Petegem (Moss, Styrofoam) en gemixed door Beau Sorenson (Death Cab For Cutie, Sparklehorse)

Excelsior Recordings

P.S.: Vóór de najaarstour in het VK krijg je nog de kans om de vier in Nederland in actie te zien:

08 Jul Werfpop, Leiden
08 Jul Camping in het Fruit, Zuidoostbeemster
15 Jul Hongerige Wolf
05 Aug Flycatcher Rockfestival, Oldenzaal
03 Sep Bruis Festival, Maastricht
09 Sep Popmonument, Bergen op Zoom