Tekst: Koen Ruijs

Vastklampen op een schip dat wordt meegevoerd in een onheilspellende storm

De trouwe METZ fan heeft er drie jaar op moeten wachten, maar vanaf vrijdag 9 oktober is het vierde studioalbum van het Canadese noise-rock trio daar! Op de vorige plaat Strange Peace zocht de band de grenzen op van het zo rauw en hard mogelijk kunnen klinken op een album. Dit gebeurde destijds in samenwerking met producericoon Steve Albini. Op Atlas Vending besloten Alex Edkins, Chris Slorach en Hayden Menzies om ondanks het geslaagde Strange Peace album, toch een andere zee te bevaren.

METZ stoot zich van wal met de singles ‘A Boat To Drown In’ en ‘Hail Taxi’ die eerder dit jaar verschenen. Hierop laat de band een grootser geluid horen dan ooit tevoren. Deze trend wordt doorgezet op het gehele album. Een album met een kickstart van jewelste, genaamd ‘Pulse’. De urgente kickdrum creëert hierbij een naderend onheil. Dit onheil ontpopt zich tot een complete chaos die als een vloedgolf over je heen komt. Je zou zeggen dat de gitaarversterkers bij dit eerste nummer al op hun limiet zitten. Niets is minder waar. METZ dendert vanaf hier genadeloos door.
Hoewel de meeste liedjes een naargeestige sfeer neerzetten, wordt er op ‘No Ceiling’ gekozen voor een euforische feel. Dit liedje gaat meer richting de garage rock a la FIDLAR. De track duurt ook aanzienlijk korter dan de gemiddelde track op het album. Dus je wordt als luisteraar ook ietwat verrast hoe snel het nummer eindigt. Echt tijd om te wennen aan het euforische gevoel van ‘No Ceiling’ is er echter niet. Want, ‘Hail Taxi’ slingert de luisteraar vanaf seconde één weer in de storm. Deze storm gaat pas liggen na afloop van het opzwepende, hypnotiserende krautrock outro van ‘A Boat To Drown In’.

Al met al laat METZ met Atlas Vending horen dat het niet schuw is om genres door elkaar te husselen. Het is een album geworden waarop de band zichzelf dynamisch gezien heeft weten te overtreffen. Luisteren naar Atlas Vending is jezelf vastklampen op een schip dat wordt meegevoerd in een onheilspellende storm van onweerachtige drums, voorbij kolkende baslijnen, krijsende gitaren en vocalen die gefrustreerd om hulp schreeuwen.
Voor fans van: IDLES, Fugazi en Shellac.

Lees hier het interview dat we met drummer Hayden Menzies hadden naar aanleiding van de release van Atlas Vending.

Sub Pop/Konkurrent

METZ
Foto: Bente van der Zalm