Tekst: Lucy Olsman
Negen jaar na hun vorige album is de zes koppige folk-rock groep Midlake terug van weggeweest. De band uit Texas creëerde elf nummers met voornamelijk psychedelische klanken, perfect voor de naderende lente. Het album For the Sake of Bethel Woods laat perfect zien hoe hard de groep gewerkt heeft om hun muziek verder te ontwikkelen. De nummers vloeien feilloos in elkaar over, waardoor de luisterervaring eentje is die ononderbroken lijkt. Het is een soort samenhangend verhaal waar je op meegevoerd word, waardoor dit album geschikt is voor een zonnige namiddag in een park. Net als in een spannend verhaal, kennen de nummers een sound die in de basis erg van elkaar verschillen, maar toch uitstekend samen gaan. Hierdoor brengen de nummers niet alleen rust, maar maken ook dat je constant wil weten hoe het verder gaat.
For the Sake of Bethel Woods gaat van start met een religieuze toets: ‘Commune’ refereert naar de “Prince of Peace” die “the days of want and need” weg nam. Dit thema is een die overkoepelend blijkt voor het hoofdnummer van het album: Bethel Woods. Bethel is een Hebreeuws woord dat verwijst naar het huis van God. De folk-rockers lijken erg in touch met hun religieuze kant op dit nieuwste album. De troost, blijdschap en soms ook duisterdere tijden die religie met zich mee kan brengen worden overgebracht door middel van instrumenten die soms op wat melancholischer wijze voortvloeien, terwijl vrolijker nummers wat meer ritmisch zijn. Noble is een nummer dat eruit springt als wat somberder dan de rest. “I stayed up for hours and hours […] / Wondering how we will get by.” is een regel die wat duisterder kanten van het leven van de groep belicht. Echter, in het nummer wordt ook een gevoel van hoop teruggebracht nadat de “Prince of Peace” uit ‘Commune’ binnen kwam als een engel: “You came in / Like a cherubim.” We leren dat de groep ook tijden heeft doorstaan waarin ze hun geloof liever opgegeven hadden. In ‘Meanwhile…’ beschrijven ze, gepaard met een vrolijke, feestelijke klank, dat de moeite die ze staken in het geloof soms teveel werd: “I do fear that the end is near” en “All the little things that brought us here / Were they insincere?” Deze tekst wordt echter weer opgevolgd door een moment van verlichting waar God naar ze toe kwam in een droom, waarna ze opnieuw moed kregen verder te gaan.
De titel van het album, ‘For the Sake of Bethel Woods’ is dan ook een uitmuntend gekozen naam voor het album. Alles wat Midlake heeft doorstaan heeft een doel gehad. Het was “for the sake of Bethel Woods,” of dus eigenlijk “in het belang van het huis van God.” Het album omvat de emotionele reis van religie goed, door verschillend-klinkende instrumentals met elkaar af te wisselen. Sommige nummers hebben de kracht om droefheid over te brengen, terwijl het grootste deel een gevoel van kalme blijdschap brengt. Het is een passend album voor een wijd publiek, omdat het gehele leven, los van religie, ook wat wegheeft van een lange weg waarin soms blije en soms verdrietige tijden worden gekend. Wij kunnen For the Sake of Bethel Woods goed gebruiken als een herinnering dat we niet de enige zijn die zich op zo’n afwisselend pad bevinden. Midlake is er uitstekend in geslaagd om ons dit saamhorige gevoel mee te geven.
ATO Records / Bella Union/ PIAS