Tekst: Ronald Renirie

Maar liefst twaalf jaar duurde het voordat TimVanhamel tussen al zijn muzikale projecten door de tijd vond om een nieuw album te maken met Millionaire. Na het door Josh Homme geproduceerde Paradisiac leek de wereld aan de voeten te liggen van deze Belgische band, maar Vanhamel (ook ex-Evil Superstars) koos ervoor om zijn tanden te zetten in een schijnbaar oneindige reeks zijprojecten. Zo was hij een van de oprichters van The Eagles Of Death Metal, speelde hij gitaar bij dEUS en het ander Tom Barman project Magnus, en begon hij een aantal bands waaronder Broken Glass Heroes.

Maar in 2017 was daar dan toch het derde Millionaire album Sciencing. En gelukkig was die release geen incident, want drie jaar later ziet APPLZ ≠ APPLZ het daglicht. En wat een spannend plaatje is deze vierde geworden.

Vanhamel zoekt constant zijn eigen grenzen op, laverend tussen jaren zeventig psychedelica, vreemde elektronica, een galmende mix van balkan en surf (‘Los Romanticos’), rechttoe rechtaan rock met kloten (Whiplash), het met moddervette onregelmatige gitaarriffs doorspekte ‘The Watchman’, of het met LSD doordrenkte ‘Selected Garden Works’. Maar ook dEUS komt nog even om de hoek kijken in ‘Can’t Stop The Noise’.

Op plaat zal Millionaire nooit zo goed worden als hun live shows, maar dat is eerder een veer in de reet voor hun optredens dan een diskwalificatie van het studiowerk. Maar Vanhamel toont zich met dit vierde album wederom als een van de fakkeldragers van de Belgische alternatieve muziek. Knappe plaat.

Unday / NEWS