De releaseshow ligt al weer enige tijd achter ons, maar ruim een week geleden werd ‘Damage Control’, het nieuw album van de Groningse band Model Depose en de opvolger van ‘Splitting Light’ internationaal uitgebracht. De bandnaam kan niet anders zijn dan een vette knipoog naar de vroege Depeche Mode, want dat is de eerste associatie die je te binnen schiet als je de plaat beluistert. Bovendien nam de band al eens een cover op van hun ‘Poison Heart’.

Meteen duidelijk is dus dat er een grote rol weggelegd is voor de synthesizer en elektronische beats. De toetsen komen voor rekening van Mariet Gast, de enige vrouw in de vijfkoppige band en de drums voor vers ingelijfde drummer Bram Staats. Maar belangrijk is natuurlijk ook de inbreng van van Roeland van der Velde, want Model Depose is een band met een boodschap: zo gaat de single ‘Bombs are Falling’ (toegevoegd als bonustrack) over posttraumatische stressstoornis en het nummer ‘Red Alert’ over “de dissonantie in je belevingswereld”. Toch lijkt zijn soms wat geëxalteerde zang, die iets weg heeft van het stemgeluid van Marc Almond, wat naar achteren gemixt. Verder lijkt de band muzikaal gezien nog naar een eigen geluid te zoeken. Over het algemeen zit er veel dynamiek in de nummers en bij de uptempo nummers als titeltrack ‘Damage Control’ (verrassend einde), ‘Drawing the Line’ en ‘Yesterday’s Gloom’ pakt dat heel goed uit. Maar er zijn ook nummers als het eerder genoemde ‘Red Alert’ die een beetje vlak klinken ondanks de dreiging die wordt gesuggereerd. En het is niet te hopen dat ‘Blackstar’ bedoeld is als hommage aan David Bowie…
Een opmerkelijke song is ‘#Dancelikenooneiswatching’, dat minder een dansnummer is dan je zou denken en gekenmerkt wordt door een flinke portie distortion.
Absoluut hoogtepunt van het album is het liefdesduet ‘Cold War’ waarbij de band bijgestaan wordt door fenomeen FENN (Fenneke Schouten); van dit nummer is ook een video beschikbaar.

13 oktober kun je Model Depose zien optreden bij Podium Victorie, Alkmaar, in het voorprogramma van Marc Almond!