Tekst: Wim du Mortier

Het derde album van de Noord-Britse (Glasgow en Lancashire) formatie Modern Studies ligt weliswaar in lijn met hun tweede plaat Welcome Strangers uit 2018, maar valt al stukken minder tegen. De band rond songwriters Emily Scott en Rob St John viel in 2016 op met een plaat die helemaal was opgebouwd rond een oud opgekalefaterd orgeltje. De songs, geïnspireerd door dat krakkemikkig maar o zo charmant klinkend instrument, bracht de Britten op prachtige liedjes ergens zwevend tussen alternatieve indie en folk. Welcome Strangers viel daarom een beetje tegen, op basis van gewekte verwachtingen. Met The Weight of the Sun werkt Modern Studies weer aan eerherstel.

Maar het moet gezegd, Emily Scott en Rob St John vullen samen op de hele plaat de zang in, elk nummer in unisono. De zware stem van Rob St John en de lichte toon van Scott klinken wat ons betreft gewoon niet lekker samen en dat zorgt er voor dat in nummers waar hun stemmen flink voor in de mix liggen, moeilijk aan te horen zijn. Liefst zou je in een paar nummers een van de twee uit zetten, maar gelukkig is die samenzang lang niet meer overal heel storend op hun nieuwe plaat. In opener ‘Photograph’ is de mannelijke stem net iets naar achter gezet en dat maakt het gelijk stukken beter te pruimen en dan is er weer mentale ruimte om de schoonheid van het liedje te ontdekken. Dat gebeurt vaker op The Weight of the Sun. ‘Poppy She’ bijvoorbeeld, is een mooi uptempo liedje met ontegenzeggelijk folkinvloeden, maar zo uitgevoerd dat het meer neigt naar rock. Modern Studies schuift op deze plaat meer in die richting op. Maar altijd is het Brits beheerst, nooit vliegt er iets uit de bocht, het is en blijft easy listening, op laag tempo. Melancholieke luistermuziek met soms een avontuurlijk uitstapje zoals de vervormde toetsenpartijen waarmee de plaat wordt afgesloten in ‘Shape of Light’.
Emily Scott en Rob St John zijn prima componisten, die dat op hun derde volwaardige plaat meer dan op de voorganger etaleren. En vooral daarmee verdienen ze het eerherstel. Op de plaat staan tal van de mooie verzorgde liedjes, rijk gearrangeerd. ‘Signs of Use’ bijvoorbeeld, een wiegend stemmig lied met mooie rol voor strijkers waarin de titel van de plaat langskomt zeilen. Of prijsnummer het voort malende ‘Brother’ met percussie en een gedurfde brug met piano die het allemaal net wat extra’s geven. The Weight of the Sun is een plaat voor liefhebbers van luistermuziek met een Britse folkinslag gehuld in een modern jasje.

Fire Records