Tekst: Lucas Rebreyend

Nog zo’n band waar je gek van wordt. De vergankelijke Zweedse Afrobeatband heeft opnieuw toegeslagen met hun mystieke zanglijnen en wraakzuchtige gitaren op deze nieuwe collectie van songs. Je kunt ze gemakkelijk op een avond bij de open haard verorberen, in de schemering van een rode maan, en met je voeten meegesleept in een waanzinnige trance.

Zelfs als de identiteit van zijn leden, die constant in ceremoniële outfits op het podium gekleed zijn, onbekend blijft voor het publiek, heeft Goat een melodieuze signatuur die heel herkenbaar is in de oren van iedereen die ooit de drank heeft geproefd… want laten we eerlijk zijn dit is een bende heksen. De twee vrouwenstemmen, vaak in koor, zingen, schreeuwen, gillen. Om hen heen is de instrumentatie nerveus, maar warm. De tribale ritmiek roept het kielzog op van de Nigeriaanse legende Fela Kuti en zijn viering van percussie, evenals de freejazz afwijkingen die we hier en daar aantreffen (‘Do the Dance’ en ‘Apegoat’ met zijn gehallucineerde saxofoons). De gitaar is de andere kant van de berg; het is scherp, opzettelijk ondergeproduceerd en haalt zijn inspiratie uit bedoeïenen rock.

Beginnend met een aantal zeer indrukwekkende nummers -speciale vermelding voor ‘Chukua Pesa’ en zijn zwerm akoestische gitaren-, verliest het album wat spontaniteit naar het midden waar we ons zorgen gaan maken over een formule die zich herhaalt met minder verrassing. Zelfs als de karakteristieke voodoo-energie over het hele album zweeft, betreurt men soms de moed van Commune (2014) waar elk nummer een schot in de roos was en klonk als een klein hitje. Het interessant ‘Oh Death’ is een meesterwerk, met de comeback van de Scandinavische tovenaars, zes jaar na Requiem, en alleen daarvoor grijpen we de dampende kop en slikken de charme in zonder met onze ogen te knipperen. Met onze hoofden in de wolken, omhult het laatste instrumentale “Passes Like Clouds” ons met zijn ongebruikelijke toetsenbord, alsof we verloren zijn aan het einde van een woestijn nummer dat de oceaan beschimpt.

Goat is een van die bands die hun unieke stijl hebben gevonden en deze in de loop van albums hebben geperfectioneerd, altijd op zoek naar het ultieme recept. Door dit te doen, weet je wanneer je Goat hoort, en het is vrijwel gegarandeerd dat ze altijd zo zullen klinken. Ga ervoor, het is te mooi om te laten liggen.

Rocket Recordings