Tekst: Paul van der Zalm

“Een ongeluk zit in een klein hoekje”, kent u die uitdrukking? Ik moest daaraan denken toen ik de EP ‘Feeling Lucky?” van Nilüfer Yanya beluisterde die vandaag uitkomt. (Ja, in deze tijden citeren we graag Dominee Gremdaat) Op deze EP met drie tracks is geluk namelijk het centrale thema. Meer in het bijzonder: in welke mate beïnvloedt (on)geluk je leven en hoeveel invloed heb je zelf?

Het is een understatement om te zeggen dat het afgelopen jaar sterk bepaald werd door de coronacrisis. In de leemte die daardoor ontstond na de tour ter ondersteuning van het veelgeprezen debuutalbum ‘Miss Universe’ uit 2019 greep Yanya de kans om aan deze EP te werken. Want de ideeën lagen er al een tijdje en live-streams geven zag ze zichzelf niet doen.

Min of meer toevallig kwam Yanya daarbij in contact met de drie mannen die de productie voor hun rekening namen. In de eerste plaats voor het slotnummer ‘Same Damn Luck’ dat Yanya opnam en schreef met Will Archer. Het is een laid-back nummer dat zij zelf omschrijft als een guitar ballad. Kenmerkend is de tokkelende gitaaraanslag, in duet met de basgitaar (zoals we dat bijvoorbeeld kennen van The Cure), maar verrassend is dat Yanya met haar stem het laag en het hoog afwisselt. Jammer genoeg, maar daarom positief, is het nummer gevoelsmatig te snel afgelopen. Meer herkenbaar als typisch Yanya-nummer is Day 7.5093, ook wel kortweg Day 7 genoemd, en dat vooral door haar hese en soms licht overslaande stem. Dit nummer is geproduceerd door label- en stadsgenoot Bullion en samen hebben de twee er een ge(s)laagd arrangement van gemaakt met daarin plaats voor leuke geluidjes en bij gelegenheid ook een jengelende gitaar. Yanya speelde het al in juli tijdens een Tiny Desk Concert van zender NPR en in oktober werd het ingezet voor een campagne tegen het verval van de Amerikaanse democratie, naast andere tracks van bands als Arcade Fire en The War on Drugs. Hoewel Yanya het lied zingt, laat de tekst zich ook goed lezen als een rap. Maar we werden totaal van onze stoel geblazen door het openingsnummer ‘Crash’, waarin de titel direct verwijst naar de angst om te vliegen (zie ook de videoclip), en indirect naar de angst om de controle te verliezen. Hier laat Yanya zich van een kant zien die we nog niet van haar gewend waren: als de powervrouw die we al wel in haar vermoedden, maar die tot dusver nog wat verborgen bleef. Het is een oorwurm van de bovenste plank waarin de regel “If you ask me one more question, I’m about to crash” de hoofdrol speelt. Het is een nummer dat erom vraagt om een avondje op repeat gezet te worden. Credits voor de swingende en volle productie gaan naar Nick Hakim. De samenwerking met hem volgde uit een toevallige ontmoeting in zijn thuisbasis Brooklyn, NY. Met deze EP blikt Yanya nog eens terug op dit ‘annus horribilis’. Tegelijkertijd laat deze componiste én niet te vergeten goede gitariste hiermee zien dat ze klaar is voor de volgende sprong; dat biedt ons hoop voor 2021!

ATO Records/PIAS

Foto: Paul van der Zalm