Tekst: Paul van der Zalm

Na bijna anderhalf jaar zijn we nog nauwelijks bekomen van ‘Crash’, het ijzersterke nummer op de drie tracks tellende EP Feeling Lucky van Nilüfer Yanya. Het is daarom eigenlijk verbazingwekkend dat ze ons nog zo lang liet wachten op de opvolger van haar goed ontvangen debuutalbum ‘Miss Universe’. Aan creativiteit zal het niet liggen, maar wellicht speelt mee dat Nilüfer Yanya zich op Painless nog meer bloot geeft dan voorheen.

Het motto op de hoes wijst in die richting: “Under it all I’m shameless, until you fall it’s painless”. Dat het album er nu toch is, hebben we mede te danken aan Will Archer, die ze bedankt voor zijn inspiratie. Na zijn bijdrage aan een van de andere nummers op de EP is hij nu medeverantwoordelijk voor acht van de twaalf nummers op dit album, als co-auteur en als gitarist. Bij twee tracks werkte Yanya opnieuw samen met Bullion en ook Jazzi Bobbi droeg bij aan 2 tracks. Vermeldenswaard is ook zeker dat ze het nummer ‘The Mystic’ schreef en opnam met Andrew Sarlo, die we met name kennen van Big Thief.

Het is knap dat Painless ondanks de grote variëteit klinkt als een één geheel. Openingstrack ‘The Dealer’ is meteen een goede binnenkomer: het is een krachtig nummer met een snelle breakbeat als basis. ‘Chase me’ ligt een beetje in het verlengde daarvan, maar klinkt iets heftiger en leunt meer op gitaar en basgitaar. Nog sneller ligt het tempo in single ‘Stabilise’, die vergezeld gaat door een video geschoten door haar oudere zus Molly Daniel; tekstueel is dit een afrekening met het verleden. Net als in de meeste andere nummers valt bij betere beluistering op hoe knap de nummers muzikaal zijn opgebouwd. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de tweestemmigheid van Yanya, de ene keer in koorvorm, de andere keer in een afwisseling die het spannend houdt. Met het tekstboekje ernaast valt echter wel op dat ze haar eigen teksten vrij interpreteert.

Sleutelnummer ‘Shameless’ is een van de rustigere, makkelijk in het gehoor liggende nummers, waarop Yanya echt haar zangstem gebruikt. Interessant om te vermelden is dat ‘Trouble’ sterk leunt op een repeterend en modulerend gitaarloopje, waarna het eindigt in een outro met vervormde gitaarklanken. ‘Comfort’ is een rustig troostliedje dat Yanya heeft opgedragen aan de jong overleden Deense zanger Søren Holm. Afsluiter ‘Another Life’ tenslotte is een sensueel nummer met bijbehorende clip dat toch enigszins terug lijkt te grijpen op ‘Crash’.

Op 28 maart staat er een concert van Nilüfer Yanya gepland in Paradiso Noord, Amsterdam.

ATO / PIAS