Tekst: Paul van der Zalm

Dat vandaag het vijfde album van Oh Wonder met een paar maanden vertraging verschijnt, mag best een klein wondertje heten. Vorig jaar rond deze tijd verscheen immers bij verrassing ’22 Break’ dat in vele opzichten als break-upalbum beschouwd zou kunnen worden. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden te noemen van andere duo’s die zowel muzikaal als romantisch partners waren en die samen bleven werken na een relatiecrisis, maar toch leek het er even somber uit te zien voor de vele fans van Oh Wonder.

Gelukkig gloorde er toen al licht aan het eind van de tunnel, want wie goed keek, kon bijvoorbeeld aan de cover van het album zien dat er iets ontbrak en hé, elf tracks op dat album en elf tracks op dit album maakt samen 22!
Zoals yin bij yang hoort, horen Josephine en Anthony duidelijk ook bij elkaar en de angst elkaar te verliezen maakte hun band alleen maar sterker en leidde niet alleen tot een huwelijk, maar nu ook tot dit make-upalbum met een knaloranje cover; de levenslust spat er dus vanaf. Dat heeft ook zijn weerslag op de teksten. Zonder sentimenteel te worden gaan die bijna allemaal over hun relatie en de titels spreken voor zich: naast het titelnummer bijvoorbeeld ook nog ‘True Romance’, ‘Can We Always Be Friends?’, ‘Fuck It I Love You’, en ‘365’ (als in het aantal dagen samen willen zijn). ‘Magnificent’ is met 4:26 het langste nummer en gaat over hoe bijzonder het is dat ze elkaar gevonden hebben. Dit nummer gaat ook vergezeld van een kleurrijke video, net als ‘True Romance’ dat opgenomen is een koffiezaakje. Leuk feitje daarbij: het duo heeft in coronatijd zelf ook een koffiezaakje (‘Nola’) geopend in Peckham, een wijk in Londen.

 Muzikaal gezien blijft het allemaal aan de veilige kant, zoals we dat gewend zijn van Oh Wonder. Het zijn lieve liedjes waarin de (goed verstaanbare) zang centraal staat. Wat bijzonder is aan Oh Wonder is dat ook de twee stemmen van de Vander Wests (een combinatie van hun twee achternamen) zo goed bij elkaar passen en de zang van Anthony bijna synchroon loopt met de fluisterzang van Josephine. Alleen ‘Can We Always Be Friends’ wijkt daar een beetje van af, doordat Josephine hier meer de aandacht pakt. Opvallend is het (goed gedoseerde) gebruik van autotune, wat vooral als effect bedoeld is. Leuk is het speelse gebruik van geluidjes en repeterende motiefjes op de achtergrond, die er de nodige spanning in brengen. Ook biedt het album genoeg variatie. Openingsnummer ’22 Make’ is een energieke binnenkomer en afsluiter ‘(I Am About To) Say Something’ een nummer met echte drumklanken en een bijna symfonisch einde, ‘Stop Waiting’ een zomers nummer met lichte percussie en hoor je in ‘Fuck It I Love You’ disco-elementen terug. Uitschieter is het sensuele ‘True Romance’ met de tekst
A true romance, I wanna dance with you
I wanna dance, I’ll make my bed with you

waarbij je in plaats van ‘dance’ ook een ander werkwoord zou kunnen invullen…

 Virgin Music