Tekst: Wim du Mortier

Gort, gort, gortdroog klinkt de nieuwe plaat van Omni, een van Amerika’s lovebabies binnen het post-punk genre. Het duo uit Atlanta tekende afgelopen jaar voor Sub Pop en hun derde album Networker is nu de eerste die daar verschijnt. Op hun eerste twee platen onderscheidden de twee zich al met een aparte uitgeklede sound die sterk is georiënteerd op voorbeelden uit de jaren tachtig, maar er weer een frisse hedendaagse vertaling aan geeft. Leuke, charmante platen, met sterke liedjes. De band is sindsdien gegroeid in hun schrijverschap en ook qua productie zet Omni met Networker weer een forse stap in de goede richting.

Omni trapt de plaat af met singeltje ‘Sincerely Yours’. Stuiterend baslijntje, strak krassende afgebeten gitaarpartijtjes, drums simpel en op de achtergrond, bijna monotone zang. Het is minimalisme ten top, geen spoortje van opsmuk. Je hoort de instrumenten zoals ze zijn, los van elkaar, broodmager, en gort, gort, gortdroog. Dat kenmerkt de hele plaat en is precies de charme. Alleen af en toe wordt met overdubs wat extra’s toegevoegd en dat klinkt dan meteen heel erg hifi. Zoals in het prachtig liedje ‘Moat’ waar een enkele uithaal op een gitaartje ineens een universum aan nieuwe klanken lijkt te openen. In ‘Underage’ wordt iets van toetsen toegevoegd en dat is meteen wel heel erg barok in de wereld van Omni. Die aanpak kenmerkte ook al de eerste twee platen van de band, maar is dit keer minder lo-fi, net iets vetter klinkend opgenomen en dat staat Omni goed. Zodoende komen de knap in elkaar verweven partijen en de complexiteit van de composities nog beter tot hun recht. In sound steekt titelnummer ‘Networker’ uit als een zwerende vinger. Dat nummer is gebaseerd op een keyboardlijntje, klinkt ineens heel vol en stereo, maar is tegelijk een prachtig miniatuurtje.

De stuiterende start-stop aanpak in de liedjes doet denken aan de vroege new wave van Joe Jackson. Zo zit de sound en de wijze van liedjesschrijven vol verwijzingen naar het verleden. Tegelijk is de plaat stevig geworteld in deze tijd. Luister maar naar de teksten, die bijvoorbeeld veelvuldig commentaar leveren op het digitale leven. 
Samenvattend, zo schrijft Scott Munro van de band Preoccupations, is Networker ‘simultaneously fun, catchy, and contains some truly impressive musicianship’. Of zoals de band zelf zingt in geweldig stuiterend nummer ‘Flat Earth’ ‘so shallow that it is deep’. En zo is het. Juweel van een plaat.

Sub Pop / Konkurrent