Tekst: Evelyne Gorter

De Engelse band Only Shadows stond in 2017 op ‘Waterpop’ in Wateringen. Het was het eerste festival op Europese bodem voor de bandleden en eigenlijk ook meteen het keerpunt van hun muzikale carrière. De single ‘Be Still’ had in Engeland niet zoveel gedaan en het viertal wist niet goed of ze wel een toekomst in de muziek hadden. Op het festival zagen ze enthousiaste mensen; hun muziek sprak aan. Vol nieuwe moed trok de band de studio in en niet lang daarna bracht Only Shadows de single ‘Fight Milk’ uit. Die stond vrijwel meteen in alle indiepop/rocklijsten en werd de eerste nummer 1-hit in de Free 40.

Vandaag brengt Only Shadows het debuutalbum ‘Brothers’ uit. De muziek kun je zoeken in de hoek van bands als ‘The Killers’, ‘Ok Go’ en ‘Inhaler,’ maar je hoort ook zeker invloeden uit de jaren ’80, denk aan het oude werk van U2, terug in hun muziek.
De uit Nuneaton, Warwickshire, afkomstige band bestaat uit de vier vrienden: Paul Wechter (drums), Alex Moffitt (Bas), Nick Ashby (zang/gitaar) en Ben Riley (gitaar).
Op ‘Brothers’ staan veertien toegankelijke nummers met catchy refreinen die je snel mee kunt zingen. De plaat klinkt vrolijk, enthousiast, vol vuur en dendert soms door, zonder de ernstige kant van het leven te omzeilen of oppervlakkig te zijn. Zo is ‘Keep Strong’ een open en eerlijk nummer over mentale gezondheid. Met het nummer proberen de vier mannen mensen open te laten zijn over hun gevoelens.”So, keep strong, cause I’ll always be running for you.” En in ‘Stay Close,’ bezingt Ashby de behoefte die iedereen heeft om er voor elkaar te zijn na het verlies van een dierbare. ‘I Will Rise Again’ springt, samen met de pianoballad ‘Coming Home’, tussen de nummers uit. Deze liedjes zijn qua tempo rustiger. Ze komen als nummer zes en elf op het album als een welkome pauze of als moment waarop je normaal gesproken de plaat om zou draaien.

Vandaag, op 26 juli, de dag dat het album uitkomt, spelen de mannen op het Y NOT festival, wat een mooie manier om het uitkomen van hun debuutalbum te vieren!