Tekst: Susanne van Hooft Foto’s: Ashley Osborne

The Bastards is het derde studio album van de Canadees-Amerikaanse rockband Palaye Royale. De stijl van de band is wel eens getypeerd als beïnvloed door de rock van My Chemical Romance, met de punk van New York Dolls-achtige punk en flinters Stones-blues. Dat geldt ook voor dit nieuwe album. Palaye Royale toont zich stijlvast en deze omschrijving past dus ook goed bij The Bastards.

Inmiddels zijn er al aardig wat nummers van het album als single uitgebracht. Veel verrassingen biedt het album dan ook niet. The Bastards start met de laatste single, de bijna meezinger -lalalalala – ‘Little Bastards’. Tussen het meezingrefrein door lukt het zanger Remington Leith om enige subtiliteit aan het nummer mee te geven. Dat lijkt ook wel een van de kracht van de band. Leith kan op het ene moment lieflijk of verleidelijk en een moment later rauw en hard klinken en hij weet deze nuances goed te doseren. Op de achtergrond worden de gitaren opgewarmd. Zo tegen het eind van het nummer lijken deze voldoende op stoom om de werkelijke aard van de band te laten zien. Het ontaard in een warme deken van gitaargeweld.

Behalve massieve punkrocknummers als ‘Massacre, The New American Dream’, ‘’Fucking With My Head’ en ‘Anxiety’, bevat het album ook het gevoelige ‘Lonely’. Ook dit was al eerder al single uitgebracht en dat bleek een goede keuze, want het is een zeer pakkende oorwurm. Hoe zachtaardig het nummer ook deint, de tekst herbergt een hoop persoonlijke ellende van Leith. ‘Lonely’ is een vrij bitter nummer over zowel kinderverwaarlozing, drugsgebruik als mentale stoornissen.  Andere opvallende nummers van het album zijn ‘Hang On To Yourself’, dat een wat jaren 80 uitstraling heeft, en ‘Tonight Is The Night I Die’. Met dit nummer lijkt de band te solliciteren naar het schrijven van het volgende Bond nummer.

De titels van de nummers verraden al dat er veel over onheil en duisternis op het album wordt gezongen. Hoewel het geluid van Palaye Royale veelal een stevige muur van geluid is, bieden de nummers voldoende afwisseling. Met The Bastards toont Palaye Royale zich meer dan een doorsnee emorockband.

Sumerian Records