Tekst: Shannon van Eis

Het is een aardige opgave om door te breken. Als die doorbraak echter tijdens een pandemie gebeurt, trekt het bewustzijn ervan zich een beetje terug. Twee jaar na de release van ‘Every Bad’ brengt de uit Brighton afkomstige Porridge Radio ‘Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky’ uit. Een plaat met een sterke samenhang van verschillende emoties, gevoerd met teksten die voortkomen uit de existentiële levensangst en de wereld die daar omheen ligt. De albumcover is geïnspireerd op de kunstwerken van kunstenares Eileen Agar.

Maar goed, ‘Back To The Radio.’ Een dynamische openingstrack met een opbouw die vervolgens versplintert in een krachtig einde. Frontvrouw Dana Margolin beschrijft dit nummer als een grote inleidende ‘hallo’ of een groots ceremonieel afscheid. ‘Lock all the windows, and shut all the doors. Get into the house and lie down on the cold hard floor.’ Beklijvend, maar ook meeslepend door de gelaagde opbouw. Bij ‘Trying’ worden er herhaaldelijk ‘Wat als?’ vragen gesteld. ‘What if it feels like nothing at all?
I was in your dream last night, I came to tell you everything.’ ‘Rotten’ is een melancholisch samenspel van synthesizers en gitaren met vocals die in de verte iets weghebben van Big Thief. Ook bij ‘U Can Be Happy If U Want To’ horen we dit terug. De breekbaarheid van Margolin’s stem geeft weg dat emoties en eerlijkheid een grote rol spelen. ‘The Rip’ wordt begeleid door een zware baslijn die bijna voelt als de ‘heartaches’ die in de songtekst voorkomen. Rauw, gevoelig en realistisch.
Wat dat betreft laat ‘Back To The Radio’ zien dat de band wederom een ijzersterke plaat heeft neergezet. Een experimenteel proces waar de jonge hoofdpersoon probeert uit te zoeken wat liefde en het leven nu eigenlijk inhoudt. Allerbelangrijkst is dat daar zelfacceptatie bij komt kijken.

Porridge Radio speelt op zaterdag 11 juni op Best Kept Secret.

Secretly Canadian

Foto: Matilda Hill-Jenkins