Tekst: Laura Rosierse

Nederlandse muzikale helden Rats On Rafts zijn eindelijk terug met de release van hun nieuwe langverwachte plaat ‘Excerpts From Chapter 3 The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths’. Het album is uitgebracht op Kurious Recordings, het label van de band zelf, en stelt beide uiteinden van hun muzikale spectrum tentoon. Rats On Rafts maakt verfijnde muziek voor album liefhebbers en zij die van muzikale verhalen houden, niet voor de liedjes luisteraars. 

Het album begint met een dramatische proloog die zowel spannend als uitnodigend is, maar na een halve minuut toch wat herhaaldelijk begint te worden. Zodra ‘A Trail Of Wind And Fire’ begint, worden de vocalen ingezet en vormen deze samen het heerlijk herkenbare alternatieve rockgeluid waar we zo naar verlangden. Het Rotterdamse viertal heeft een 45 minuten durend dramatisch alternatief werk gecreëerd dat op elk moment verrassend en grandioos klinkt. ‘Excerpts From Chapter 3 The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths’ kan hoe dan ook niet op shuffle geluisterd worden, het is een verhaal met een begin, een midden en een einde en moet in zijn geheel beleefd worden om de volledige magie mee te krijgen.

Het album is volledig analoog opgenomen in de eigen studio van de band, Kurious Recording Studio, met de hulp van Niek van den Driesschen. Het album gaat over de zoektocht naar perfectie, na het uitbrengen van ‘Tape Hiss’ in 2015 tourde de band door Japan met Franz Ferdinand en raakten ze langzaamaan verdwaald tussen dromen en realiteit. ‘Where Is My Dream?’ gaat over die verdwaaldheid. Het nieuwe en derde album is een volwassen versie van de bands’ eerdere releases en deelt de bands’ verhalen, ervaringen en emoties van de afgelopen jaren. Er is meer energie, meer overtuiging en hints naar “neem het allemaal niet zo serieus!”. Terwijl ‘Another Year’ als een speech klinkt die gehouden had moeten worden door een nieuwe wereldleider, is ‘The Disappearance of Dr. Duplicate’ de perfecte soundtrack voor een achtervolgingsscène in een actiefilm! 

‘Excerpt From Chapter 3’ is de kameleon onder de albums, een die na elke luistersessie net wat anders klinkt en nieuwe details blootlegt. Geen steen onomgekeerd en elke ruwe en donkere hoek werd ontdekt bij het maken van dit psychedelische rock spel. Dus ook al duurde het meer dan een jaar voor Rats On Rafts klaar was met het creëren van dit album, die tijd hebben ze lang en breed ingehaald door de kwaliteit van dit album, en geeft de fans precies waar ze zo lang naar verlangd hebben. 

Kurious Recordings