Tekst: Paul van der Zalm

Het nieuwe album van Shannon Lay, het eerste dat verschijnt bij Sub Pop, heet heel toepasselijk ‘August’. Maar eigenlijk is het een verwijzing naar dezelfde maand in 2017 toen Lay besloot haar baan op te zeggen en vol voor de muziek te gaan. In haar geval is dat geen understatement, want deze dame is behoorlijk actief te noemen. Direct in september 2017 verscheen al haar tweede album ‘Living Water’, een half jaar na haar debuut. ‘Living Water’ werd opgenmen met Kevin Morby, met wie ze daarna ook tourde.
Op haar nieuwe album wordt ze onder andere bijgestaan door de eveneens hyperproductieve Ty Segall (producer), Mikal Cronin en Laena Geronimo (op viool). Met laatsgenoemde maakt Lay als gitariste ook deel uit van de band FEELS die eerder dit jaar het album ‘Post Earth’ uitbracht en speelde op het showcase-festival ‘Loose Ends’.
Wie al deze namen ziet, zal misschien verrast worden door dit album, want dat is erg stemmig en ingetogen. Lay heeft een aangename, wat donkere stem die hier prima bij past. In de basis bestaan de liedjes meestal uit tweestemmige zang begeleid door een tokkelend gitaargeluid, maar als je beter luistert, vallen de subtiele arrangementen op en merk je de schoonheid. Een van de namen die als eerste te binnen schoot, was This Mortal Coil, maar ook Aimee Mann zou een referentie kunnen zijn.
En je zou in haar ook een vrouwelijke Nick Drake kunnen zien, aan wie het nummer ‘November’ opgedragen is. Shannon Lay omschrijft haar ambitie zelf als volgt: “I want to create as much music as I can, and leave this spot by the river where people can go sit and enjoy.” En die rivier komt ook steeds terug in haar teksten.
Wat verder nog het vermelden waard is, is dat Lay een hele eigen coverversie van ‘Something On Your Mind’ van Karen Dalton heeft opgenomen (waarvan het orgineel te horen is in de soundtrack van de Netflix-serie The Umbrella Academy). Het totale album duurt slechts een half uur, met maar twee nummers die boven de drie minuten uitkomen. Daarmee is het een ideaal album geworden om de dag mee af te sluiten, zeker met een slotnummer als ‘The Dream’.

Er is grote kans dat Shannon Lay in oktober voor twee shows van Ty Segall’s Freedom Band meekomt naar het Patronaat in Haarlem. Zelf komt ze op 20 februari met Mikal Cronin naar Bitterzoet.