Tekst: Laura Rosierse

We kennen hem van welbekende Nederbeat band The Kik, maar recentelijk staat hij beter bekend als Simon Keats, de man die op solo-avontuur ging! Paul Zoontjes is de man die schuil gaat achter de artiestennaam, en hij bracht vandaag zijn conceptalbum ‘Falling Star’ uit! Het is een verzameling van elf indie pop nummers, besprenkeld met een vleugje Americana. 

Zijn gitaar-gedreven sound waait als een frisse wind door de Nederlandse scene, in combinatie met zijn warme en pure vocalen is de muziek van Simon Keats een heerlijke verademing, een warm bad waar je je langzaam in kunt laten zakken. Openhartig en ongehaast, ‘Rebel Rain’ is het heerlijke en kalme eerste nummer van het album. Simon Keats straalt een vlotte zelfverzekerdheid uit die zijn Americana-popnummers een extra laagje betekenis geven, en zijn inmiddels lange geschiedenis in de muziek schijnt door in zijn vastberaden geluid. 

Voor ‘Finding My Way’ werkte hij samen met Judy Blank, en we kunnen ons geen twee muzikanten bedenken die geluids-wijs zo goed op elkaar aansluiten als Keats en Blank. Mogelijk Keats en Struijk… Die we horen op ‘It Has To Be Slow’, singersongwriter Stephanie Struijk brengt eveneens een verfijnde popsound, die is echter net wat te zoetjes wat ons betreft. We zijn meer fan van het wat snellere ‘She’s a Girl’ waar we door de fijne harmonieën heerlijk bij weg kunnen dromen. ‘Carey-Ann’ is eveneens een van de favorieten, een rijk en gelaagd droom popnummer, maar met stip op één is afsluiter ‘I’ve Got Life’. Ontzettend pakkend en moeilijk om vervolgens weer uit je hoofd te krijgen, gelukkig hebben we daar toch geen behoefte aan! 

Simon Keats zegt te geloven in de kracht van imperfectie, maar op dit album horen we niets van die imperfectie, elk detail tot in de nopjes toe uitgewerkt, elke noot juist gespeeld en elke stem goed opgewarmd. Zijn ‘Falling Star’ is een geweldige collectie van rauwe en klassieke pop songs die we met dank aan Simon Keats maar wat graag aan onze muziekbibliotheek toevoegen.