Tekst: Paul van der Zalm

Het begon met een (serieus) geintje, het geintje groeide uit tot een goed ontvangen alternatief kerstalbum en nu, 10 jaar later, kun je spreken van een soort van debuutalbum. Dan hebben we het over ‘Only Smith & Burrows Is Good Enough’ dat vandaag verschijnt, de opvolger van ‘Funny Looking Angels’ uit 2011 met daarop de sfeervolle Black-cover ‘Wonderful life’.

Het is de bezegeling van de langlopende vriendschap tussen Tom Smith, de gepassioneerde frontman van Editors, en Andy Burrows, die bekend werd als drummer bij Razorlight, maar daarna ook samenwerkte met Tom Odell en Ricky Gervais. Vooral de laatste samenwerking is vermeldenswaard, want het album ademt net zo’n sfeer als Gervais’ Netflix-serie ‘After LIfe’, het is lichtvoetig met een serieuze ondertoon. Daarmee staat het meteen mijlenver van de geëxalteerde festivalrock van Editors en met het ontbreken van de festivals lijkt het moment dan ook goed gekozen om een album vol pop zonder pretenties uit te brengen. Een goed voorbeeld daarvan is ‘Buccaneer Rum Jum’, een vrolijk zomer deuntjes met een calypso-motiefje. Maar denk niet dat dit album uit de lucht komt vallen: ‘All The Best Moves’, een van de beste nummers van 2020 en een sublieme oorwurm, werd al eind 2018 live gepresenteerd toen Burrows onder andere in TivoliVredenburg (Utrecht) het voorprogramma vormde van Editors. En de kiem voor het eveneens sterke  slotnummer ‘Straight Up Like A Mohican’ werd al gelegd in 2011.

In vrijwel alle nummers lijk je de ontstaansgeschiedenis terug te kunnen horen, wanneer Smith en Burrows afwisselend de zang voor hun rekening nemen. Smith staat natuurlijk al bekend om zijn bijzondere en aangename stem, maar ook Burrows is een zeer verdienstelijk zanger. De vocale arrangementen zijn zeer verzorgd. Producer Jacquire King krijgt alle credits van beide heren voor het feit dat hij er een samenhangend geheel van heeft weten te maken. Eerder produceerde hij albums van Norah Jones en Kings of Leon (het album met de hits ‘Sex On FIre’ en ‘Use Somebody’) en ‘The Weight Of Your Love’ van Editors. Tijdens het productieproces bij King in Nashville vonden ze ook inspiratie voor de albumtitel toen ze de slogan ‘Only A Gibson Is Good Enough’ zagen als reclame voor het befaamde gitaarmerk.

Terug naar het album: het is overduidelijk dat het duo het album met veel plezier heeft gemaakt, zelfs in wat meer melancholische tracks, zoals ‘Parliament’; Smith noemt het zijn favoriete song: “It’s a beautiful song for now, when we’re all craving connection to people and places. That song encapsulates a real, still moment.” En ‘(Memories Like) Old TV Shows’ klinkt als zo’n herkenningsmelodie van een TV-programma uit de zeventiger jaren in de versie van George Harrison. ‘Bottle Tops’ is een vrij simpel liedje, maar nog wel interessant vanwege de zangpartijen die eindigen in een canon. In een aantal liedjes slaat de pretentieloosheid echter door: ‘I Want You Back In My Life’ en ‘Too Late’ zouden prima passen in het repertoire van een willekeurige boyband en die kun je dus skippen. Verder is dit een echt ‘Feel Good’-album.

PIAS