Tekst: Wim du Mortier

Sophie Allison heeft niet lang gedraald na haar succesvolle plaat Clean uit 2018 om met een opvolger te komen. En groot gelijk heeft ze, ijzer moet je smeden als het heet is. Color Theory is de vierde langspeler op haar naam. Niks geen verrassingen; Allison heeft weer tien mooie gitaarliedjes gemaakt met een kop en een staart, vaak in de tel hangende ritmes en een fijne melancholische toon. Je ziet de rijen tienermeisjes al voor het podium staan, woord voor woord de liedjes meezingend en dromend van grote liefdes. En een enkele jongen die stoer genoeg is om toe te geven dat deze softe indie gewoon fijn wegluistert. En achterin bij de bar natuurlijk een wat oudere mannen, die proberen niet op te vallen.

Soccer Mommy noemt Avril Lavigne en Taylor Swift als invloeden. En misschien moet ze ook eens luisteren naar Juliana Hatfield, die ondanks de voortschrijdende leeftijd ook maar eindeloos van die smekende gitaarliedjes blijft maken die ondanks alles verslavend zijn.
Color Theory brengt geen enkele verassing maar is een fijn gitaarplaatje met puike gevoelige liedjes. Neem nu ‘Royal Screw Up’: tranentrekkend mooi klein liedje. Helaas ontbreekt een echt hitgevoelig hoogtepuntje zoals ‘Your Dog’. Color Theory blijft zodoende een beetje vlak. In venijn springt alleen ‘Crawling in My Skin’ eruit dankzij een wringend gitaarlijntje. Maar ook dat lied brengt net niet die pittige uitspringer die dit album goed had kunnen gebruiken. Kom op Allison, schiet eens uit je slof!

Loma Vista Recordings / Caroline International Benelux