Tekst: Florian Baudouin en Bente van der Zalm

SofT is een progressieve metalband uit Lyon, Frankrijk. In de afgelopen vijf jaar hebben de leden van de groep muziek gemaakt en opgetreden met bands zoals Dagoba en In Arkedia. Afgelopen vrijdag hebben ze hun eerste EP met de wereld gedeeld. “The Sun” bevat vijf nummers, waarvan twee al eerder uitgebracht zijn.

Bij het luisteren naar “The Sun” is het eerste dat ons opvalt de stem van zanger Ansleme Brenier. Wanneer hij zingt, doet deze denken aan Serj Tankian van System of a Down. Het Franse accent daarentegen, is het net niet en de zanger mist wat essentiële zangtechniek; de midden- en hoge schreeuwtonen worden niet goed beheerst en het klinkt alsof hij op het randje van het breekpunt zit. De grunt is dan wel weer goed. Misschien zouden de hoge gedeelten, wanneer uitgevoerd met dit in acht genomen, beter geklonken hebben. De mix helpt ook niet echt mee, want de vocals komen te veel boven de rest van de muziek uit. Beter zou het zijn geweest als er wat effecten aan de stem waren toegevoegd, zodat deze wat meer diepte zou krijgen.

Aan de andere kant pakt het ritme op de EP de aandacht. Het is erg strak en er wordt goed gebruik gemaakt van de dubbele pedalen. De rustige bridges vormen een mooi contrast met de luidere stukken en het is vaak fijn om te horen, vooral wanneer SofT gebruik maakt van een akoestische gitaar. Dit leidt ons naar “Dreams”, het vierde nummer op de EP, dat als een interlude dient. Het gebruikte keyboard klinkt wat ouderwets en omdat de akoestische gitaarbridges zo succesvol zijn op de andere nummers, is het zonde dat de band deze hier niet ook geprobeerd heeft. Ondanks dat vormt het nummer een mooi rustpunt op het album en is het een mooie opmaat naar de finale: het nummer “Smoke”. Dit begint met een intro met veel ‘offbeats’, voordat het zich ontwikkelt naar een model met gezongen coupletten en geschreeuwde bridges. In het midden volgt een drop waar succesvol een ritmeverandering plaatsvindt. Het nummer sluit het album af met een rustig outro met een acoustische gitaar met een reverb-effect.

Na het luisteren van deze EP kunnen we stellen dat we benieuwd zijn naar een vervolg. En als SofT werkt aan de paar imperfecties die de band nu toch nog wel maakt, is het zeker een band om in de gaten te houden.